Підсумки засідання НКРЗІ

Зі слів О. Гусєва, оновлений варіант проекту врахував окремі зауваження ринку, ЦОВВ та громадськості, зокрема було виключено форму звітності щодо розподілу доходів операторів мобільного зв’язку по регіонах та питання пов’язані зі звітністю «деактивованих ідентифікаційних телекомунікаційних карток».

29.05.2018 відбулось засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— повторно схвалила

проект рішення НКРЗІ «Про внесення змін до рішення НКРЗІ від 05.04.2016 № 180 «Про затвердження Порядку надання операторами, провайдерами телекомунікацій звітності та інформації і визнання такими, що втратили чинність, рішень НКРЗ від 04.11.2008 № 1189 та від 25.12.2008 № 1283». Документ буде подано на погодження до заінтересованих державних органів.

Зі слів О. Гусєва, оновлений варіант проекту врахував окремі зауваження ринку, ЦОВВ та громадськості, зокрема було виключено форму звітності щодо розподілу доходів операторів мобільного зв’язку по регіонах та питання пов’язані зі звітністю «деактивованих ідентифікаційних телекомунікаційних карток».

При цьому не враховано пропозиції щодо запровадження проекту з 01.01.2019, одночасно зі скасуванням форми № 14-зв'язок Держстату, зміни періодичності подання Ф-№ 3-К (Фіксований доступ до мережі Інтернет) — з квартальної на піврічну та річну, а також виключення блоків звітування щодо ідентифікації мереж оператора, провайдера телекомунікацій за призначеними номерами автономних систем або виділених блоків ІР-адрес, які регулюються і призначаються відповідними міжнародними організаціями.

— висловилася за доцільність

прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини вчинені у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку, державних інформаційних ресурсів і об’єктів критичної інформаційної інфраструктури, та відповідальності за пошкодження телекомунікаційних мереж», реєстраційний номер 8304−1 від 07.05.2018;

— не погодила

проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про скасування деяких актів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади», надісланий листом МЕРТ.

Питання стосується приведення нормативно-правових актів до вимог законів, згідно з якими УДЦР повинен передати питання дозвільних документів (висновки ЕМС, дозволи на експлуатацію РЕЗ) до НКРЗІ, а безпосередню адміністрування послуг — до ЦНАП.

Як відомо питання гальмується з 2011 року.

Незважаючи на відміну ліцензування у сфері телекомунікацій з 01.01.2018 НКРЗІ:

НКРЗІ прийняла рішення щодо ліцензування у сфері телекомунікацій

видала ТОВ «ФАЄРБІТ»

ліцензію на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж на території м. Київ і м. Бровари Київської області. Цим же рішенням, у зв’язку зі зміною місцезнаходження юридичної особи, НКРЗІ переоформила

ТОВ «Науково-технічний комплекс «Електронприлад»

дві ліцензії на надання послуг місцевого телефонного зв’язку (крім відомчих об’єктів) у мережах подвійного призначення з правом створення власної мережі ємністю до 1 000 абонентських номерів кожна на території м.Київ.

продовжила строк дії чотирьох ліцензій:

• Українсько-американсько-швейцарському ТОВ «КАНКОМ»

на надання послуг фіксованого місцевого телефонного зв’язку з ємністю мережі понад 10 000 номерів з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку на території м. Київ;

• ПАТ «Українська залізниця»

— на надання послуг фіксованого міжміського телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку на території Одеської, Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської, Черкаської, Вінницької областей з 24.09.2018 по 23.09.2023, та видала копію цієї ліцензії для регіональної філії «Одеська залізниця» ПАТ «Українська залізниця» на території Одеської, Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської, Черкаської, Вінницької областей;

• ТОВ НВП «ТЕНЕТ»

— на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж на території м. Одеса, м. Білгород-Дністровський, м. Іллічівськ, смт Чорноморське Одеської області з 11.11.2018 по 10.11.2023;

• ТОВ «Телерадіокомпанія «ГОК»

— на надання послуг з технічного обслуговування і експлуатації телемереж (телекомунікаційних мереж) на території м. Горішні Плавні Полтавської області з 02.10.2018 по 01.10.2023.