Рівень якості послуг із передачі даних і доступу до Інтернету знов заважає НКРЗІ

28.05.2019 відбулося засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— затвердила Зміни до Порядку надання висновків щодо електромагнітної сумісності та дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів і випромінювальних пристроїв, затвердженого рішенням НКРЗІ від 01 листопада 2012 року № 559.

За даними НКРЗІ, нагальність внесення змін до Порядку обумовлюється необхідністю:

— доповнення вимогами щодо подачі заяв на отримання висновків та дозволів в електронній формі із застосуванням ЕЦП через Портал послуг УДЦР;

— доповнення вимогами щодо можливості отримання висновків та дозволів в електронному вигляді;

— анулювання процедури видачі дублікатів дозволів на експлуатацію РЕЗ та ВП;

— забезпечення інформаційного обміну інформацією між УДЦР та Регістром судноплавства України;

— здійснення уточнення форм заяв на отримання висновків та дозволів, доповнення новою формою для T-DAB та розробити нові зразки бланків висновків та дозволів.

Дане рішення буде подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та набере чинності з дня його офіційного опублікування.

— прийняла за основу проект постанови КМУ «Про внесення змін до розміру плати за виділення номерного ресурсу».

Метою документу є необхідність приведення найменувань видів номерного ресурсу у відповідність до Національного плану нумерації України та Рекомендацій Міжнародного союзу електрозв’язку ITU-Т Rec.Е.164 і ITU-T Rec.Е.212

НКРЗІ встановила, що зауваження і пропозиції до проекту акта та аналізу регуляторного впливу прийматимуться від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань з дня оприлюднення до 05 липня 2019 року.

— погодила проект наказу Держспецзв’язку «Про затвердження Вимог щодо рівня якості послуг із передачі даних і доступу до Інтернету» із зауваженнями та пропозиціями до нього.

Суть зауважень та пропозицій стосується бажання НКРЗІ розширити проект низкою показників, які робоча група Держспецзв’язку разом з громадськістю та бізнес середовищем в котре відхилили. Без адаптації та перекладу європейських рекомендації на українську мову НКРЗІ шукає шляхи розширити зони впливу на бізнес, хоча б через зобов’язання створення СІДО з оператором системи відповіді на дзвінки.

— внесла зміну до пункту 10 додатку до Порядку проведення аналізу ринків певних телекомунікаційних послуг та визначення операторів, провайдерів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою на ринках таких послуг, затвердженого рішенням НКРЗІ від 11 грудня 2018 року № 640, виклавши його в новій редакції. Це рішення буде подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та набере чинності з дня його офіційного опублікування

Незважаючи на відміну ліцензування у сфері телекомунікацій з 01.01.2018 НКРЗІ:

— видала ТОВ «КОНТЕНТ ТРЕЙДІНГ» ліцензію на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж на території смт Слобожанське Дніпровського району Дніпропетровської області строком на 5 років.

— переоформила ТОВ «Термінал-Шостка» ліцензію на надання послуг з технічного обслуговування і експлуатації телемереж на території м. Кролевець Сумської області.

— продовжила строк дії двох ліцензій:

ПП «ІФ-ІКС» — на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж на території м. Чернівці з 25.12.2019 по 24.12.2024;

ТОВ «КОРСІ» — на надання послуг фіксованого місцевого телефонного зв’язку з ємністю мережі до 10 000 номерів з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку на території Закарпатської області з 16.10.2019 по 15.10.2024.