Уряд привів власні акти до вимог закону про ліцензування щодо діяльності на ринку телекомунікацій

12.06.2019 Уряд скасував постанову КМУ від 16.06.2004 № 773 та виключив з переліку органів ліцензування НКРЗІ, як органу ліцензування у сфері телекомунікацій.

Майже три місяця тому ми розповідали про те, як деякими органами влади роками гальмується виконання вже прийнятих нових законів України з імплементованими європейськими нормами, та які продовжують використовувати застарілі норми впливу на суб’єктів господарювання, залишаючи ненажерливу корупційну систему ліцензування та державного нагляду.

Після довгострокових перепитій, умовлянь громадськістю Мінюсту, Мінфіну, Мінекономрозвитку, Урядового комітету та Секретаріату КМУ виконати норми Закону «Про ліцензування видів господарської діяльності», нарешті Уряд 12.06.2019 (пункт 4.7 порядку денного):

— виключив з переліку органів ліцензування (постанова КМУ № 609 від 05.09.2015) НКРЗІ, як орган ліцензування у сфері телекомунікацій;

— прийняв рішення щодо втрати чинності постанови КМУ № 773 від 16.06.2004 «Про розміри та порядок зарахування плати за видачу, переоформлення, видачу дубліката, копії ліцензії на провадження діяльності у сфері телекомунікацій і продовження строку її дії».

За інформацією BRDO, лише за 2018 рік телекомунікаційні компанії сплатили близько 13,5 млн. грн. за ліцензії на види діяльності, ліцензування яких взагалі не передбачено Законом.

Таким чином, зруйновано ще один бюрократичний бар’єр на шляху діяльності підприємців у сфері телекомунікацій.

Ухвалення Постанови також забезпечить виконання зобов’язання України за Угодою про Асоціацію з ЄС — імплементацію положень Директиви № 2002/20/ЄС від 07.03.2002 р. про авторизацію електронних комунікаційних мереж в частині відміни ліцензування діяльності в сфері телекомунікацій.

Вітаємо експертів Комісії з питань науки та ІТ, BRDO, Громадської ради при Мінекономрозвитку та всіх небайдужих за наполегливість у досягненні мети та підтримку важливої ініціативи.