…Бабусю, а чому у вас такі великі зуби…

Ми ще з дитинства пам’ятаємо казочку Шарля Перро, коли онучка прийшла до бабусі, де її чекав переодягнений вовк, який з’їв її разом з бабусею, а потім прийшли дроворуби — шкуродери (типу дровосекі — живодери) і розігнали цю клоунаду з переодяганням.

…Бабусю, а чому у вас такі великі зуби…

Ми ще з дитинства пам’ятаємо казочку Шарля Перро, коли онучка прийшла до бабусі, де її чекав переодягнений вовк, який з’їв її разом з бабусею, а потім прийшли дроворуби — шкуродери (типу дровосекі — живодери) і розігнали цю клоунаду з переодяганням.

Сьогодні ці казкові моменти, втілюються в життя деякими органами влади, які нібито хочуть (так хочуть) втілити у життя законодавство «старої Європи», а по факти роками гальмують виконання вже прийнятих нових законів України з цими європейськими нормами, та продовжують використовувати застарілі норми впливу на суб’єктів господарювання, залишаючи ненажерливу корупційну систему ліцензування та державного нагляду. При цьому контролю за виконанням законів органами влади не існує, а відповідальність посадових осіб відсутня.

Нагадаємо, що аж 28.06.2015 року набрав чинності Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 2 березня 2015 року № 222, який разом з іншим визначив, що з 01.01.2018 втрачає чинність (скасовується) ліцензування діяльності у сфері телекомунікацій. Проте, НКРЗІ з завзятістю до цього часу, продовжує видавати ліцензії та продовжувати строки дії ліцензій у сфері телекомунікацій, користуючись зокрема тим, що до цього часу не скасована постанова Кабінету Міністрів України «Про розміри та порядок зарахування плати за видачу, переоформлення, видачу дубліката, копії ліцензії на провадження діяльності у сфері телекомунікацій і продовження строку її дії» від 16 червня 2004 р. № 773.

За вимогою громадськості та бізнесу Мінекономрозвитку був створений відповідний проект ПКМУ, який декілька разів у 2018 році розглядався на засіданні відповідного Урядового комітету, але через блокування НКРЗІ, так і не винесений на затвердження Уряду. Нарешті на засіданні 17 січня 2019 року було прийнято рішення завершити процедуру погодження проекту та прийняти рішення щодо винесення його на розгляд Уряду.

26.03.2019 в Мінекономрозвитку відбулася нарада (сподіваємося остання) із заінтересованими органами державної влади щодо обговорення можливості прийняття проекту постанови КМУ «Про внесення зміни до переліку органів ліцензування та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України».

...Бабусю, а чому у вас такі великі зуби?...
...Бабусю, а чому у вас такі великі зуби?...

Нічого нового присутні від представника НКРЗІ не почули. Регулятор не бажає втрачати ліцензування, як механізм впливу на операторів. При цьому, як у будь-якій корупційній схемі, у сфері телекомунікацій намагаються залишити нездоланний для «простих смертних» по окремих видах діяльності бар’єр у вигляді платні за ліцензію, а також залишити «лякалку» щодо можливості відібрання ліцензії, яка стає спеціальною можливістю «вирішувати проблему» — через так звану «калітку».

Присутні категорично не погодилися з підходами НКРЗІ та висловили єдину позицію щодо необхідності виконати вимоги закону та скасувати усі норми законодавства, що є у розпорядженні Кабінету Міністрів.

Підсумовуючи результати обговорення, головуючий на нараді М. Нефьодов поінформував присутніх, що у найближчий час Мінекономрозвиту направить до КМУ проект постанови для прийняття, надаючи НКРЗІ тримісячний термін для приведення своїх НПА до вимог закону № 222.

Сподіваємося, що Уряд стане тим «дроворубом», який змусить скинути ярмо ліцензування з ринку телекомунікацій.