Пропозиції до ВРУ щодо спрощення ведення бізнесу у сфері телекомунікацій

Вчора, 10 вересня Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, реєстр.№ 1050.

У зв’язку з підготовкою проекту Закону, реєстр.№ 1050, до другого читання із скороченням строку підготовки громадськість направила для врахування до ВРУ зауваження та пропозиції.

Зокрема, у листі зазначається, що прийняття проекту Закону дійсно дозволить знищити ганебну ситуацію у сфері телекомунікацій, коли при наявності скасування ліцензування НКРЗІ продовжує другий рік видавати ліцензії.

Проте, норми проекту Закону він не в повній мірі відповідає меті, прописаної у пояснювальної записці до проекту Закону.

Так, згідно пояснювальної записки до проекту Закону, його метою є зменшення адміністративного тиску на суб’єктів господарювання та спрощення започаткування і ведення бізнесу шляхом усунення зайвих обмежень в провадженні господарської діяльності у сфері телекомунікацій.

Але, новаціями чомусь стають зміни до статей 145 та 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими від 5 до майже 7 разів підвищуються штрафи, що накладатимуться на посадових осіб підприємств і організацій усіх форм власності, за порушення умов і правил, що регламентують діяльність у сфері телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом України, а також порядку провадження господарської діяльності. При цьому будь-якої аргументації щодо необхідності підвищення штрафів, зокрема з користувачів РЧРУ, які не є об’єктом норм проекту Закону, розробниками проекту Закону не надано, що ставить під сумнів доцільність впровадження зазначених новації.

На думку експертів, такий підхід, що запроваджує дискримінаційні норми, створить корупційні ризики для зловживань та збільшення адміністративного тиску НКРЗІ та уповноваженими нею посадовими особами при здійсненні заходів державного нагляду.

Також експерти задають запитання, як надання додаткових повноважень НКРЗІ допоможе дерегуляції і зменшить навантаження на суб’єкта господарювання, спростить започаткування і ведення бізнесу? Тим паче, що визначені у проекті повноваження належать ЦОВЗу.

З метою попередження ймовірних негативних наслідків громадськість пропонує врахувати зауваження та пропозиції при підготовці до другого читання.