Нові проекти регуляторних актів від НКРЗІ

Нові проекти регуляторних актів від НКРЗІ Робота нового парламенту щодо законодавчого забезпечення сфери телекомунікацій триває. Незважаючи на те, що полеміка стосовно доцільності прийняття проектів Законів про електронні комунікації та радіочастотний ресурс або Кодексу електронних комунікацій України, триває, апаратом НКРЗІ підготовлені нові проекти регуляторних актів, які на їх думку, зокрема, будуть направлені на захист прав споживачів.

Так, 17.09.2019 на засіданні Комісія прийняла за основу:

— проект рішення НКРЗІ «Про внесення змін до Порядку виконання робіт з виявлення та усунення дії джерел радіозавад у смугах радіочастот загального користування». Проектом, зокрема, уточнюється термінологія щодо «незаконно діючого РЕЗ, ВП» та порядок дій УДІЦ. Встановлено строк подання зауважень та пропозицій — до 21 жовтня 2019 року.

— проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг». Проектом уточнюється поняття контент-ресурсу на заміну контент-послуг з метою їх розмежування від телекомунікаційних послуг; визначаються послуги доступу до контент-ресурсу як телекомунікаційної послуги; встановлюється, що надання послуги доступу до контент-ресурсу — виключно на замовлення або за згодою споживача; уточнення процесу замовлення телекомунікаційних послуг заборона включення до тарифних планів послуги доступу до контент-ресурсу. Строк подання зауважень та пропозицій — до 20 листопада 2019 року.

— проект рішення НКРЗІ «Про затвердження Порядку визначення ринків певних телекомунікаційних послуг». Порядок встановлює організаційні засади та процедуру визначення ринків певних телекомунікаційних послугСтрок подання зауважень та пропозицій — до 15 листопада 2019 року.

Також, за результатами аналізу ринку послуги термінації голосового трафіку на місцевих мережах фіксованого зв’язку телекомунікаційної мережі загального користування, Комісія встановила, що на операторів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою на ринку послуги термінації голосового трафіку на місцевих мережах фіксованого зв’язку телекомунікаційної мережі загального користування накладаються з 01.01.2020 зобов’язання, передбачені Законом України «Про телекомунікації» для операторів з істотною ринковою перевагою, а також внесла до рішення НКРЗІ від 24.10.2017 № 549 «Про результати аналізу ринків послуг термінації трафіка на мережах фіксованого та рухомого (мобільного) зв’язку» зміни. Зобов’язання торкнеться біля 200 операторів. Дане рішення буде направлено на погодження до Антимонопольного комітету України.