Citrus Solutions з Латвійської Республіки шукає в Україні надійних партнерів для роботи в Євросоюзі

В рамках візиту представників латвійської державної компанії Citrus Solutions, з метою поглиблення українсько-латвійського ділового співробітництва, надання сприяння українським компаніям сфери ІТ в розвитку співпраці з латвійськими колегами, на минулому тижні відбувся круглий стіл: «Прокладка волоконно-оптичної мережі в Німеччині, генеральний замовник — „Дойче телеком“: нові можливості для українського бізнесу».

Citrus Solutions з Латвійської Республіки, отримавши майже пів мільярдні проекти, шукає в нашій країні надійних, фахових та досвідчених партнерів для роботи в Євросоюзі.

Нині вона має масштабні замовлення в Німеччині — близько 150 тис. км, і для виконання цих робіт потребує досвідчених партнерів.

«…проектуванні та спорудженні телекомунікаційних мереж, в тому числі — оптоволоконних систем будь-якої складності як для індивідуальних клієнтів, так і організацій, операторів телекомунікацій… об’єкти стратегічного призначення, зовнішні мережі комунікацій, інженерні мережі будівель, проектування цих робіт — це наша справа», — наголосив в ході презентації директор Citrus з будівництва оптоволоконних мереж Валдіс Пувінкіс.

Проте, мова не йшлася про рекрутчину наших фахівців, і це не були заклики до трудової міграції. Латиші шукають фахові бригади для прокладки оптоволоконних мереж, і готові укласти тимчасові контракти.

Чи «легкий хліб» на чужині? До чого готуватися бажаючим працювати за межами України? Що можуть очікувати компанія після приватизації іноземцями? — такі та інші запитання пролунали в ході презентації.

Відповіді говорять самі за себе.

Після приватизації Lattelecom шведські власники компанії фактично заборонили працювати за межами республіки.

З 2,5 міліонного населення левова частка працездатного фахового населення виїхала на заробітки в інші країни.

Законодавство Німеччини, як і менталітет місцевого населення, суттєво відрізняються від нашого. Наприклад, існують суворі заборони щодо того, де коли і як можна працювати. Місцевий має за честь побачивши чужинця, що копає, негайно видзвонитися до поліції. А через 5−10 хвилин на місці буде поліцай, і подальша перевірка «за списком».

Чи можна їхати зі своєю технікою? Навряд чи з нашим мотлохом запустять борці за екологію, але взяти в оренду місцеву техніку — залюбки, при цьому оренда вийде дешевшою, ніж в Україні.

Стосовно щоденної виробітки на людину — 500 євро, якщо менше, праця стає не конкурентною і не вигідною.

Не знаєте мови — нададуть перекладача.

Помилки, порвані комунікації — не смертельно, штрафи є штрафи. Але, розібрали брущатку — встановіть, перекопали асфальт — покладіть новий, і не через місяць, а на наступний день.

Найсуворіша провина спиртне, з першого проколу — прощавай Німеччина.

Про заміну непридатного ґрунту та суворі методи приймання робіт це окрема справа, але ж, хто все це витримає, буде «у шоколаді»…

За розбудовою оптоволоконних мереж, присутністю цих ліній в кожному домогосподарстві — майбутнє телекомунікаційного ринку, і чим скоріше українські виробники опанують кращий європейський досвід, внесуть в нього свою частку, тим впевненіше почуватиметься Україна в Європі. Доречи, таку думку висловили організатори зустрічі.

Довідково: Citrus Solutions 100% дочірня компанія, що входить до групи SIA Lattelecom і є провідною латвійською компанією в секторі телекомунікацій та інженерно-технічних рішень. Основні проекти реалізуються за таким напрямками: прокладання оптоволоконної мережі, проектування і прокладання мереж передачі даних і систем безпеки, проектування і будівництво інженерно-технічних систем будівель тощо.