І знову питання кібербезпеки

Генасамблея ООН прийняла запропоновану Росією резолюцію щодо боротьби з кіберзлочинністю

28 грудня 2019 року на сайті Інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна»- розміщено інформацію про те, що Генасамблея ООН на своєму останньому пленарному засіданні в поточному році прийняла запропоновану Росією резолюцію щодо боротьби з кіберзлочинністю (Документ «Протидія використанню інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) в злочинних цілях»).

Авторами документа виступили 47 країн, в тому числі такі поборники «прав людини та вільного Інтернету» як: Росія, Білорусь, Казахстан, Азербайджан, Таджикистан, Вірменія, Китай, Індія, Сирія, Єгипет, КНДР, Іран, і Венесуела.

Підтримали резолюцію 79 країн.

Проголосували «проти» — 60 держав, у тому числі США, Канада, Франція, Німеччина, Великобританія і нібито Україна.

Утрималися — 33 країни.

Як стало відомо, представник США перед голосуванням сказав, що «Дана резолюція підірве міжнародне співробітництво з боротьби з кіберзлочинністю. Немає консенсусу серед держав-членів щодо необхідності і цінності нового договору. Це буде лише заважати глобальним зусиллям з боротьби з кіберзлочинністю».

А також, «…росіяни явно зацікавлені в просуванні свого бачення того, як інтернет повинен виглядати в майбутньому (…) Вони зацікавлені в договорі, який дав би їм той тип контролю над інтернет-простором, який їх цікавить і який протистоїть фундаментальним свободам».

КНДР вже давно закрила доступ власним громадянам до Всесвітньої павутини.

ЗМІ регулярно інформують про те, як блокують, відключають соцмережі та сервіси Інтернет в інших державах авторів Резолюції.

Не є таємницею і те, що Росія вже прийняла рішення та побудувала власну «чебурашку», так званий відокремлений, національний Інтернет. І на даний час йдуть випробування його існування.

Російські ЗМІ захлиснула істерія «про намір кількох держав вести через медіа та ЗМІ організовану діяльність з дискредитації російської влади, російських ЗМІ і громадських керівників. Під атаку можуть потрапити представники будь-яких видів військ і керівники будь-якого рівня, включаючи вищих військово-політичних лідерів країни».

За інформацією різних джерел, запровадження механізмів, що будуть запроваджені Резолюцією, можуть дати можливість або стануть приводом введення додаткових обмежень на свободу отримання інформації, вдарити по Інтернету, по соціальних мережах, нав’язати РФ своє бачення майбутнього Інтернету в усьому світі.

Як відомо, з 2001 року Конвенція з кіберзлочинності Ради Європи не була підписана Росією, при цьому Україна, хоча і підписала її, досі не імплементувала.

Проте, за період 2014−2019 років у українські можновладців неодноразово намагалися прийняти механізми саме російського законодавства під приводом захисту національної безпеки.

Поборники жорсткого тотального контролю і впливу на Інтернет з команди Зе і досі не відмовилися від таких ідей (наприклад проект про ЗМІ), проте офіційної позиції керівництва держави з цього приводу так і не доведено до відома суспільства.

Поки тексту Резолюції на офіційному сайті ООН немає.

Тому Громадська спілка «НАЦІОНАЛЬНА АСАМБЛЕЯ УКРАЇНИ» направила 28.12.2019 до Міністерства закордонних справ України Запит на отримання публічної інформації для надання:

копії перекладу українською мовою вищезазначеної Резолюції щодо боротьби з кіберзлочинністю (Документ «Протидія використанню інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) в злочинних цілях»);

— інформації щодо голосування представника України;

— офіційної позиції України щодо вищезазначеної Резолюції.