Ох, вже ці граблі…

НКРЗІ знову потрапила у халепу

Про намагання НКРЗІ в чергове «оптимізувати» звітність було написано ще 18.11.2019.

Після місячної стадії подання зауважень й пропозицій та громадського обговорення (нарада 20.12.2019) проект документу повинен був отримати схвалення членів НКРЗІ та пройти погодження у відповідних органах влади.

Але, несподівано в НКРЗІ вирішили етап погодження проігнорувати та у суботу 21.12.2019 затвердили проект, з подальшим направленням на реєстрацію до Мін’юсту.

За інформацією джерела в НКРЗІ, на такий крок їх нібито наполегливо підштовхнули представники Мінцифри, пообіцявши «залагодити» питання з погодженнями та сприяти реєстрації документу, бо «телефонного права» та родинних стосунків тих, хто може посприяти, ні хто не відміняв.

При чому тут Мінцифра, а при тому, що більшість новацій, що прийняла НКРЗІ, було запропоновано саме Мінцифрою, що і було підтверджено на той самій нараді 20.12.2019. Більш того, НКРЗІ так і не надала інформації під які повноваження збиратиметься більшість інформації за новою звітністю.

На такий «шухер-махер» не погодилися учасники ринку та заслали купу листів до Мін’юсту. А тут ще з’ясувалося, що Державна регуляторна служба того ж 21.12.2019, отримавши з ранку термінове прохання від НКРЗІ погодити проект, відмовила у його погодженні та визнала, що документ не відповідає принципам регуляторної політики.

Спроби домовитись не спрацювали…

Наприкінці року Комісія з питань науки та ІТ направила до НКРЗІ запит на отримання публічної інформації щодо направленних до Мін’юсту документів.

Термін відповіді поки не сплив. А тим часом, 02.01.2020, на своєму першому засіданні року, НКРЗІ вирішила піти нарешті законним шляхом, схваливши документ для направлення з початку на погодження, та за одне, цим же рішенням визнала таким, що втратило чинність, рішення НКРЗІ від 21.12.2019 № 616 (до речі на сайт воно так і не потрапило).

Навіщо було НКРЗІ «розкидати граблі», а потім ще і крокувати по них, залишаємо за лаштунками, але ж жодного разу вони себе не визнали порушниками законодавства, навіть коли в п’яте відправляли на погодження один з проектів.

Чи зможе НКРЗІ з другої спроби погодити Зміни до звітності, поки не відомо. Але учасники ринку дуже не задоволені цими змінами, які потягнуть додаткові фінансові витрати, людський ресурс та час на складання форм звітності, при цьому так і не отримавши відповідь, що НКРЗІ буде робити з цими даними (?) і які доречи в більшості випадків вже знаходиться у розпорядженні підприємства (УДЦР), який підпорядкований саме НКРЗІ.