«Танці імпотентів» — чи буде завтра краще, ніж вчора?

новини дня цифрової трансформації країни

З ранку 05 лютого 2020 року представники телекомунікаційної спільноти зібралися в приміщенні Київської міської ради, де постійна комісія з питань транспорту, зв’язку та реклами вдруге розглядала питання про повторний розгляд проекту рішення Київської міської ради «Про встановлення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, енергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі комунальної власності територіальної громади міста Києва» (доручення заступника міського голови — секретаря Київської міської ради від 28.11.2019 № 08/231−3639/ПР).

Питання актуальне багато років, але Київрада, КМДА та комунальні підприємства гальмують процес прийняття тарифів на доступ, не виконують закон і живуть припиваючи.

Ось і сьогодні, знов знайшлася купа причин, що б рішення фактично відкласти, бо як з’ясувалося, досі немає рішень підрозділів, які відповідають за регуляторну діяльність та інші погоджувальні процедури. Далі представник економічного підрозділу взагалі сказала, що до цього часу з комунальними підприємствами йде роз’яснювальна робота щодо необхідності виконувати закон?!

З цього виходить, що усі перелічені вище структури фактично плювати хотіли на закон. Враховуючи це, постає запитання, якщо у нас такі керівники, можливо їх треба міняти за невиконання закону?

Цю ситуацію один з радників мера назвав як «Танці імпотентів», який прийдеться станцювати на Майдані всім відповідальним за провал, щоб кияни їх знали в обличчя.

На тому і розійшлися, чекаючи виклик на нараду до Кличка, яку обіцяв організувати той радник.

А тим часом, на засіданні ВРУ у другому читанні розглядався проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики, реєстр.№ 2042 від 03.09.2019.

Але, щось і тут пішло ні так, і депутати прийняли рішення повернути проект на повторне друге читання.

В ЗМІ весь час підготовки проекту поширювалися різноманітні статті, які фактично тиснули на хід підготовки та прийняття рішень. Комусь дуже не хочеться, щоб з закону зникли лазівки обходу норм та положень, а доступ до інфраструктури усіх форм власності був забезпечений без корупційних механізмів.

І хоча роз’яснення з цього питання надав як комітет ВРУ так і один з ініціаторів змін, осад з провалів залишається. (ФБ)

Тим часом, на сайті ВРУ з’явилися повідомлення про зняття 04.02.2020 з розгляду трьох законопроектів:

№ 2264 від 15.10.2019 про електронні комунікації;

№ 2316 від 25.10.2019 про радіочастотний ресурс України;

№ 2320 від 28.10.2019 про розвиток інфраструктури для цифрової трансформації економіки і суспільства.

Чекаємо у найближчий час появи тексту іншої версії законопроекту про електронні комунікації, зареєстрованого сьогодні за № 3014.