Чи зможуть новітні технології допомогти тоталітарним країнам взяти під контроль Інтернет?

Китай пропонує МСЕ змінити протоколи та концептуальну модель мережі Інтернет

Останніми роками інформація про діяльність міжнародних організацій та участь в їх роботі представників України все рідше потрапляє до офіційних ЗМІ.

І не дивно, бо фінансування державою науки та участі українських фахівців в структурах, зокрема, Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ — ITU), практично припинилася, або здійснюється по залишковому принципу.

Інформацію про здобутки та діяльність наших дослідників в різноманітних комітетах та робочих групах, пов’язаних з телекомунікаціями, інтернет, телебаченням і радіомовленням, радіозв’язком, стандартизацією і т.інш. фактично не знайти. Хто захищатиме інтереси України в цих питання через рік-два взагалі не відомо, бо лава «запасних» порожня.

Тому, узнаємо цікаву інформацію з різноманітних закордонних сайтів, і не завжди вона достовірна. Але, після відповідного аналізу все ж таки можна зробити висновки як достовірності, так і прийнятності її для України. Тільки, що з нею робити, якщо офіційні органи про цю інформацію, як говорять «ні вухом, ні …».

Так, у березні — квітні поточного року стало відомо, що Міністерство промисловості та інформаційних технологій Китаю, компанія Huawei і китайські оператори China Unicom і China Telecom запропонували ITU замінити концептуальну модель та базовий набір комунікаційних протоколів TCP/IP, що використовуються в мережі Інтернет та подібних комп’ютерних мережах, на новий — New IP, що розроблено у Китаї, та стандартизувати їх.

Розробники New IP говорять, що нібито новий протокол зможе надати більш ефективну адресацію і управління мережею, ніж існуючий TCP/IP.

Проте, експерти говорять про інше. Новий стандарт дозволить деанонімізіровать кожного користувача без винятку і дасть можливість моментально блокувати неугодні ресурси або забороняти певним людям доступ в інтернет, тобто може дозволити авторитарним режимам піддавати цензурі і контролю своїх громадян.

Іншими словами, New IP має на увазі повну відсутність анонімності і приватності в інтернеті і нагадує глобальну версію «Великого китайського фаєрвола», що блокує жителям КНР доступ до багатьох міжнародних ресурсів.

Як відомо, розвитком архітектури Інтернету і протоколів в моделі TCP/IP займається відкрите міжнародне співтовариство проектувальників (далі-IETF), тому не зовсім зрозуміло, чому китайські представники звернулися до ITU, а не до IETF.

Будь-які пропозиції щодо оновлення інтернет-протоколів повинні бути залишені на розгляді саме IETF, яка десятиліттями відповідала за визначення інтернет-стандартів. Тому такі питання не слід залишати на розсуд ITU, оскільки вона нібито керується більш політичними думками, а не технічно обґрунтованими аргументами.

За інформацією, ITU розгляне пропозицію КНР по стандартизації New IP в рамках конференції Всесвітньої Асамблеї стандартизації телекомунікацій (WTSA-20), проведення якої попередньо призначено на листопад 2020 року, якщо в плани не втрутиться поширення коронавируса. Існує ймовірність, що більшість учасників конференції проголосують проти стандартизації китайського протоколу, і в цьому випадку обговоренням питання поза конференції займуться інші представники всіх країн-членів ITU.

New IP вже зустрів несхвалення одного з учасників голландської делегації. На його думку, свого успіху сучасний інтернет зобов’язаний саме своєю «відкритою природі», що базується на TCP/IP.

При цьому підтримку пропозиції отримано від Росії та Саудівської Аравії.

На думку експертів, пропозиція Китаю на адресу ITU є черговим кроком зміни світової моделі Інтернет, взяття його під контроль тоталітарними державами, введення світової моделі тотального контролю над інтернет-простором.

Так, Генасамблея ООН на своєму останньому пленарному засіданні у 2019 році прийняла запропоновану Росією резолюцію щодо боротьби з кіберзлочинністю (Документ «Протидія використанню інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) в злочинних цілях»).

Авторами документа тоді виступили 47 країн, зокрема Росія, Білорусь, Казахстан, Азербайджан, Таджикистан, Вірменія, Китай, Індія, Сирія, Єгипет, КНДР, Іран, і Венесуела.

Підтримали — 79 країн, 60 держав, серед яких США, Канада, Франція, Німеччина, Велика Британія і Україна, проголосували «проти», вирішили утриматися 33 країни.

Представник США тоді перед голосуванням сказав, що «Дана резолюція підірве міжнародне співробітництво з боротьби з кіберзлочинністю. Немає консенсусу серед держав-членів щодо необхідності і цінності нового договору. Це буде лише заважати глобальним зусиллям з боротьби з кіберзлочинністю».

А також, «…росіяни явно зацікавлені в просуванні свого бачення того, як інтернет повинен виглядати в майбутньому (…) Вони зацікавлені в договорі, який дав би їм той тип контролю над інтернет-простором, який їх цікавить і який протистоїть фундаментальним свободам».

Україна голосувала проти цієї Резолюції, виходячи з того, що сучасні ІКТ надають широкі позитивні можливості, однак водночас можуть бути використані для цілей, несумісних із забезпечення міжнародної стабільності та безпеки, а також для порушення цілісності інфраструктури держави та її національної безпеки. Крім того, ухвалення Резолюції активно підтримувалося Російською Федерацією — державою, яка на регулярній основі й цілеспрямовано використовує сучасні ІКТ з метою вчинення кібератак проти України.

Ось вам і «ланки одного ланцюга»! де тоталітарні держави, зокрема агресор-Росія, отримують додаткові важелі вчинення агресії та впливу на держави та інтернет-співтовариство.

Що ще принесе New IP? Так, додаткові мільярдні витрати для заміни всього обладнання, що стане крахом діяльності суб’єктів господарювання, пов’язаних з наданням доступу до Інтернет, можливо крім великих ігроків ринку та безпрецедентний вплив на інформаційну безпеку держави.

У мережі є інформація, що RIPE NCC закликає національні організації з управління Інтернетом, Адміністрації зв’язку та усіх небайдужих, звернутися до повноважних місцевих органів і проголосувати проти запропонованої технології китайського уряду, тестування якої намічено на початок 2021 року.

В планах структур ITU на найближчий час проведення низки міжнародних заходів, на яких планується розгляд питання запровадження New IP.

Так, засідання комісії по політикам ITU (Com-ITU) відбудеться у Бухаресті, 27−29 травня і Лондоні, 8−10 вересня.

Проектна команда зі стратегічних питань в складі Com-ITU (PT ITU-T) засідатиме у Майнці 30 червня — 1 липня.

WTSA-20: Хайдарабад, 17−27 листопада.

Як відомо, Україна вийшла з лав держав-членів Регіональної співдружності в галузі зв’язку (РСЗ), тому українські представники повинні мати можливість приймати участь в рамках європейських заходів та висловлювати власну позицію щодо усіх питань, які розглядатимуться в рамках заходів організацій ITU, зокрема підготовчих до WTSA-20.

Але, що про це знає і думає держава? Як Україна буде захищати власні інтереси?

Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу (ст. 17 Конституції України).

Тому Комісія з питань науки та ІТ звернулася до Президента, ВРУ, КМУ, РНБО, МЗС, Держспецзв’язку з пропозицією опрацювання питання та підготовки позиції щодо не підтримки пропозиції Китаю, а також направлення відповідних листів на адреси: IETF, RIPE NCC, Форум з управління Інтернет (IGF), що відбувається під егідою ООН, ITU, Com-ITU, PT ITU-T та WTSA-20.

Комісія також звернулась до Оргкомітету IGF-UA, громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку, а також до усіх небайдужих висловити свою позицію та направити свої звернення до повноважних органів.

Звернення Комісії до органів влади.