Другий рік — третій фальстарт

Чи не набридло битися «головою об стіну»…

На сайті Державної регуляторної служби оприлюднені рішення про відмову в погодженні відразу трьох проектів регуляторних актів, що розробляються Держспецзв’язку.

Так, відмовлено у погодженні:

проекту постанови КМУ «Деякі питання функціонування Національної телекомунікаційної мережі», яким пропонується затвердити «Порядок функціонування Національної телекомунікаційної мережі», «Правила надання послуг, які надаються з використанням Національної телекомунікаційної мережі», а також внести зміни до деяких актів Кабінету Міністрів України;

проекту постанови КМУ «Деякі питання проведення незалежного аудиту інформаційної безпеки на об’єктах критичної інфраструктури»;

проекту постанови КМУ «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг у галузі криптографічного захисту інформації (крім послуг електронного цифрового підпису) та технічного захисту інформації за переліком, що визначається КМУ».

Як, зокрема, зазначається у рішеннях ДРС, проекти розроблені з порушеннями основних принципів державної регуляторної політики, не відповідають вимогам Методики проведення аналізу впливу, тощо, що не дозволяє об’єктивно оцінити, наскільки обраний спосіб державного регулювання відповідає проблемі, що потребує регулюванню, і наскільки його застосування буде ефективним.

За останні 2 роки це третя спроба Держспецзв’язку проштовхнути проекти і третя спроба невдала. Помилки попередніх варіантів проектів та ігнорування думки, зауважень та пропозицій громадськості, залишаються не виправленими (посилання: щодо аудиту, щодо НТМ).