Підсумки засідання НКРЗІ від 11.07.2017

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія

11.07.2017 відбулось чергове засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— погодила із пропозиціями

проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення», надісланий Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Держспецзв’язку розробила проект на виконання пункту 4 протокольного рішення міжвідомчої наради РНБО України від 22.05.2017 з метою реалізації рішення РНБО України від 28.04.2017 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента України від 15.05.2017 № 133/2017.

Запропоновано зміни до статей 145 і 148−2 КУпАП та передбачити підвищення розміру штрафних санкцій за порушення умов і правил, що регламентують діяльність у сфері телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом України, передбачену ліцензіями та дозволами, а також порядку та умов надання послуг зв’язку в мережах загального користування.

Пропозиції НКРЗІ стосуються підвищення розміри штрафу за порушення правил здійснення діяльності у сфері телекомунікацій та за невиконання законних вимог НКРЗІ щодо усунення цих порушень, а також передбачити застосування штрафних санкцій до таких суб’єктів господарювання у сфері телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом України як фізичні особи — підприємці.

Держспецзв’язку пропонує не проводити громадське обговорення проекту та не визначати його регуляторним актом.

— вирішила звернутись до операторів телекомунікацій, що здійснюють діяльність у сфері телекомунікацій і є постачальниками та споживачами послуг пропуску трафіка, стосовно надання у термін до 5 вересня 2017 року даних за 2015, 2016 роки та І півріччя 2017 року відповідно до пунктів 5.3 та 5.4 Порядку аналізу ринків послуг пропуску трафіка та визначення операторів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою, для проведення аналізу ринків послуг пропуску трафіку.

Перший аналіз зазначених ринків був проведений в жовтні 2011 року, відповідно другий та третій — у жовтні 2013 та вересні 2015 року.

Чергове проведення аналізу ринків планується розпочати в липні 2017 року.

— погодила з зауваженнями проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Правил надання послуг поштового зв’язку», що надійшов від Міністерства інфраструктури України.

Зауваження до проекту стосуються невідповідності окремих новацій щодо універсальної послуги поштового зв’язку вимогам Директиви Європейського Парламенту та Ради 97/67/ЄС від 15 грудня 1997 року та Всесвітньої поштової конвенції, затвердженої Указом Президента України від 09.01.2013 № 5.

— схвалила проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до розмірів плати за видачу ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України».

За повідомленням НКРЗІ проект підготовлено відповідно до пункту 5 статті 14 Закону України «Про радіочастотний ресурс України», в рамках реалізації Указу Президента України від 21.07.2015 № 445 «Про забезпечення умов для впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління» та з метою виконання Плану заходів щодо впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління, а також враховуючи спільне звернення операторів телекомунікацій та результати науково-дослідної роботи з питань дослідження стану розподілу радіочастотного ресурсу України і розроблення пропозицій щодо впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління (LTE) у відповідних частотних діапазонах.

Документ буде подано на розгляд Кабінету Міністрів України.

— погодила із пропозиціями проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до плану заходів щодо дерегуляції господарської діяльності», отриманий від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.