Прийшли на виручку: чому на обшуку в «Квазар» спливла чергова «візитка Яроша

На брифінгу 1 лютого головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що на території київського заводу «Квазар» співробітники СБУ і ГПУ провели обшук і вилучили 400 ферм для Майнінг, більше 1000 блоків живлення, 100 відеокамер, материнські плати і ноутбуки.

На брифінгу 1 лютого головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що на території київського заводу «Квазар» співробітники СБУ і ГПУ провели обшук і вилучили 400 ферм для Майнінг, більше 1000 блоків живлення, 100 відеокамер, материнські плати і ноутбуки.

Про це повідомила журналістка Євгенія Підгайна.

Так як Майнінг в Україні не зарахований до кримінальних злочинів, головний військовий прокурор пояснив причини обшуку. За версією слідства, Майнер займалися і фінансуванням терористів. «Була припинена діяльність, пов’язана з використанням обладнання для видобутку криптовалюта, частина яких через електронні гаманці QIWI і» Яндекс. Деньги «, які офіційно заборонені на території України, спрямовувалася на фінансування незаконних збройних формувань» ДНР «і» ЛНР «для закупівлі військового екіпірування, зброї і боєприпасів «, — заявив Матіос.

Навіщо обвинувачені конвертували криптовалюта в електронні гроші і надавали слідству «карти» для виявлення схеми, спікер не пояснив. Блокчейн поязволяет «перераховувати» біткоіни абсолютно анонімно. Це підтвердив начальник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Климчук на брифінгу. «Криптовалюта, оскільки вона є анонімною, стала найбільш ефективним засобом перерахування великих сум коштів на непідконтрольну територію», — заявив Клімчук.

Як доказ фінансування терористів Майнер Матіос показав платіжку QIWI із зазначенням призначення платежу: «для закупівлі військового екіпірування, спорядження, зброї і боєприпасів».

Mind попросив юристів і кріптоекспертов висловити свою думку про достовірність пред’явлених доказів. Деякі відповіді спікерів опублікувати не зможемо в зв’язку з переважанням в тексті нелітературних лексики.

Артем Афян,

керуючий партнер юридичної компанії «Юскутум»:

— По-перше, продемонстровані Матіос «докази», більше дискредитують платіжну систему QIWI, ніж Майнер. По-друге, призначення платежу «для закупівлі військового екіпірування, спорядження, зброї і боєприпасів» викликає два підозри: або документ фейковий, або Майнер, дуже м’яко кажучи, розумово неповноцінні. Очевидно, що писати таке в платіжці ніхто не став би.

Такі докази може створити будь-який з нас. Наприклад, направити вищим чинам силовиків SMS: «Спасибі, за покупку зброї для ДНР! Ви нам дуже допомогли! «

Якщо ж повірити пред’явленим документам, виходить, що Україна протистоїть абсолютно розумово слабкий супротивник. Тоді виникає питання: чому ми досі не перемогли їх на сході.

Довіри до наданих доказів, на жаль, немає. Нехай силовики хоча б вручать підозра. На цей документ буде цікаво подивитися. А показувати в якості доказів «візитку Яроша» — не рівень перших осіб держави.

Думаю, що вся активність по обшуків Майнер пов’язана тільки з цінністю криптовалюта. Так як Майнінг в Україні не заборонений в КК, то на виручку приходить стаття про фінансування тероризму. Це ще й відмінний психологічний козир: обвинуваченому важко публічно виправдовуватися, так як так тема дуже гостра. Цей же психологічний хід правоохоронці використовували, коли масово шукали в компаніях дитячу порнографію: такі звинувачення накладають пляма на репутацію. Обвинувачені побоюються публічно відстоювати свою позицію, граючи на руку силовикам. Тим більше що є аудиторія, яка вважає: «диму без вогню не буває». На жаль, у випадку з нашою правоохоронною системою, буває. Точніше не дим, а скоріше — туман, який пускають в очі громадянам.

Такі докази можна штампувати пачками на будь-яку компанію. Стаття про фінансування тероризму давно використовується для тиску на бізнес. За останній рік близько 50 нашим клієнтам намагалися її поставити. При цьому мені не відомо ні про одне з кримінальних справ, яке дійшло б до суду, і хоч якось підірвало реальні канали фінансування тероризму.

Яка доля вилученого обладнання? Якщо воно запротокольовано — залишається на експертизі. А те, що не внесено до протоколу — вважається назавжди втраченим. На жаль, під час обшуків в нашій країні крадуть.

Андрій Колодюк

, співзасновник і керуючий партнер венчурного фонду AVentures Capital:

— Раніше держава через свої силові структури активно давило на ІТ-компанії. Хтось поїхав. Але в цілому, загальними зусиллями нам вдалося відбитися. Тому що правда була на нашому боці і той факт, що жодна справа не була доведена до суду, тільки підтверджує це.

В цьому році, організовуючи Український Дім в Давосі, ми приділили особливу увагу блокчейну і криптовалюта. Таким же шляхом пішли організатори багатьох інших заходів в рамках Всесвітнього Економічного Форуму. Завсідники жартували, що це вже не технологічний форум, а конференція по блокчейну. Наші панелі по блокчейну і криптовалюта стали одними з найбільш популярних. Причина цього не тільки всесвітній тренд, але і те, що Україна вже є на світовій карті кріптобізнеса. За тиждень до Форуму, згідно з дослідженням Citi-Bank Україна увійшла в топ-5 країн з розвитку блокчейн бізнесу. На наші панелі приходили гості не просто послухати, а обговорити спільні проекти.

Повертаючись в Україну, ми бачимо, що всі досягнення можуть бути перекреслені роботою силових структур. Якщо тиск не припиниться, то весь бізнес переїде, наприклад, в Білорусь, де на державному рівні створюються всі умови для успішної роботи. Виникає питання, на кого працює той же Матіас: на український бізнес або на Лукашенка, який на відміну від нашої влади, сприяє тому, щоб Майнер працювали в Білорусі.

Дмитро Гадомський,

CEO юридичної компанії Axon Partners

— Пане Матіос каже про те, що розкрили майнінговую ферму, на якій добувалися біткоіни з метою фінансування тероризму, а ще не платили за електроенергію. Але пан Матіос непросте. Не тільки на вигляд, але і за посадою. Щоб зрозуміти, що саме він усім нам хоче сказати, потрібно не тільки чути текст, але читати міміку, тембр голосу, і враховувати щільність паперу, з якої він читає.

Як юрист я прочитав його повідомлення так: «Ми провели обшук і вилучили тисячу квадратів трикутної форми, які використовувалися для видобування кіл в формі фломастерів. Оскільки фломастери були намальовані олівцями, які лежали заточеною стороною в бік «Д / ЛНР» і мають стійкий запах венчурних інвестицій, ми кваліфікували цей злочин як злісне відмивання грошей, яких ми хотіли попросити «.

Біда в тому, що статутний капітал нашої компанії сформований в біткоіни, і тепер я боюся, як би військовий прокурор не звинуватив нас у згвалтуванні корпоративного права, або фінансуванні всякої нісенітниці.

Михайло Чобанян

, глава кріптовалютной біржі KUNA:

— Хочу організувати круглий стіл, запросити на нього представників силових структур. Щоб правоохоронці публічно розповіли, які документи в криптовалюта вони знайшли. І до чого тут QIWI. Поки ж можу надати аналогічні неспростовні докази (див. Фото).

-
Прийшли на виручку: чому на обшуку в «Квазар» спливла чергова «візитка Яроша