Гроші шкодять чоловіку, а чоловік нівечить гроші (закінчення) Частина 4

у 1929 році у Женеві, була підписана міжнародна Конвенція щодо боротьби з підробкою грошових знаків, згідно якої, особи, які виготовляють грошові знаки або підроблюють їх достоїнство, сбувають фальшиві гроші або виготовляють пристрої для її виготовлення, несуть кримінальну відповідальність. Координація цієї роботи з майже 130 державами світу, проводиться Міжнародною організацією кримінальної поліції — Інтерполом.

Шановний Анатолію Олександровичу, а що робиться у світі, щоб запобігти цьому кримінальному промислу?

«…боротьба з фальшивомонетниками проводиться не тільки в окремих країнах, а і у світовому плані. Ще у 1929 році у Женеві, була підписана міжнародна Конвенція щодо боротьби з підробкою грошових знаків, згідно якої, особи, які виготовляють грошові знаки або підроблюють їх достоїнство, сбувають фальшиві гроші або виготовляють пристрої для її виготовлення, несуть кримінальну відповідальність. Координація цієї роботи з майже 130 державами світу, проводиться Міжнародною організацією кримінальної поліції — Інтерполом.

Анатолію Олександровичу, надайте консультацію, як захиститись від підробок і що для цього роблять державні інституції?

«…фахівці грошового виробництва багатьох країн постійно продовжують пошук нових засобів захисту грошових знаків від підробок. Можна сказати, що вже на протязі 200 років прогрес науки і техніки використовують у захисті грошових знаків. Вони періодично змінюють свій зовнішній вигляд, обновлюються. У XVIII віці це було використання філіграні (або водневих знаків), у XIX віці це застосування спеціальних засобів друку.

В результаті важливих охоронних функцій, стали виконувати складні кольорові гамма малюнки грошових знаків. У процесі підготовки оригіналу до друку, гравери наносять на малюнки так звані захисні знаки. Мають таємниці і сучасні фарби. На приклад, у багатьох країнах до складу фарб добавляють спеціальні речовини, які дозволяють за допомогою спеціального обладнання вилучати фальшиві банкноти.

Одним з відомих усім досягнень є використання принципу голографії.

З метою перевірки справжності купюри, створений ряд спеціальних пристроїв різної складності. Прості основані на застосуванні ультрафіолетового випромінювання, коли в момент світіння банкноти, що виготовлена за допомогою спеціальних добавок до фарби, купюра світиться сяйвом, якого ми не бачимо простим оком. У типографські фарби вводять також магнітні риски, або добавляють тонкі магнітні риски у папір.

Звичайно виявлені фальшиві грошові знаки ретельно регіструються, а потім знищуються. Втім, ті, що вдалось зберегти і які стали до стоянням музеїв або колекціонерів, вони перетворюються інколи у дуже важливі, цікаві історичні джерела, які є свідками різних політичних, економічних і інших подій. Як відомо, Німеччина і ще декілька країн, відмовилися від випуску до обігу 500 Євро, бо багато підробок…"

Спасибі велике, Шановний Анатолію Олександровичу, за надану цікаву інформацію. Хай щастить!

Опубликовано 27−04−2019 Отредактировано 27−04−2019 в 17:25

Последними выпускать фиолетовые банкноты прекратили Центробанки Германии и АвстрииMIGUEL MEDINA / AFP

Центробанки стран еврозоны прекратили печатать купюры достоинством в 500 евро. Последними выпускать фиолетовые банкноты прекратили Центробанки Германии и Австрии, сообщил в пятницу, 26 апреля, BFM TV.

Другие 17 стран зоны евро отказались от выпуска банкноты в 500 евро с 27 января

А на завершення, я хотів би навести приклад нещодавньої (25.4.2019 р.) операції поліції, щодо викриття фальшивомонетників, яка буде «холодним душем» для тих, хто не відмовився від заняття цим кримінальним промислом, про що повідомив Департамент комунікації
Національної поліції
України на своєму сайті.

Слідчі Нацполіції розслідують справу щодо виготовлення та збуту фальшивих грошей на Харківщині

Наразі поліцейські провели 17 обшуків на території регіону. Під час них правоохоронці вилучили 50 тисяч доларів США та мільйон гривень, які будуть направленні на експертизу. Частина обшуків на даний час ще триває.

Так працівники Головного слідчого управління Нацполіції під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України здійснюють досудове розслідування в кримінальному щодо фактів виготовлення та збуту підроблених банкнот іноземної валюти у Харкові та області.

Під час слідства поліцейські встановили, що група осіб підроблювала банкноти іноземної валюти. Для та збуту фальшивих грошей зловмисники використовували пункти обміну валют, частина з яких не мала відповідних дозвільних документів Національного банку України.

З метою зібрання доказів та припинення незаконної діяльності порушників слідчі Нацполіції спільно з Департаментом захисту економіки проводять обшуки на території Харківського регіону.

У діях зловмисників поліцейські вбачають ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 199 Кримінального Кодексу України.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://www.npu.gov.ua/news/majnovi-zlochini/slidchi-naczpolicziji-rozsliduyut-spravu-shhodo-vigotovlennya-ta-zbutu-falshivix-groshej-na-xarkivshhini/