«Трианон» та «ластівки» з ЦРУ. Частина 3.

Працюючи у МЗС ,"Трианон" надав американцям велику кількість дуже важливих документів, які кур’єрами терміново доставлялися у Білий Дім. Втім, контрозвідка КДБ отримала інформацію щодо можливого вербування і почала перевірку.

Частина 3. Контррозвідка починає перевірку…

«Тріанон «передавав американцям велику кількість перефотографованих дипломатичних документів, у тому числі шифровки, телеграми, довідки і навіть таємні донесення з Вашингтону і штаб — квартири ООН.

У Америці його інформація оцінювалась як дуже важлива та сприймалась дуже уважно. Її кур’єрами доправляли терміново у Білий Дім, Державний Департамент та Раду Національної Безпеки.

Втім, контррозвідка КДБ теж отримала інформацію, що свого часу, ЦРУ завербувало у Боготі агента з числа радянських громадян.

Цікава була ця інформація, але, не менш цікаво, від кого КДБ отримало цю інформацію?

Згідно архівних даних, «…первинний сигнал надійшов з ПГУ. Розвідники повідомляли, що ще на початку 1974 року, у Колумбії була здійснена спроба схилити до співпраці радянського громадянина у місті Боготі. Як з’ясувалося, ця інформація радянською розвідкою була отримана від чехословацького нелегала Карела Кехера, який у 1965 році іммігрував до США, а з 1972 року працював за контрактом перекладачем у відділі СРСР і країн Східної Європи Оперативного директорату ЦРУ; інша інформація була отримана від служби перехоплення, яка у 1975 році зафіксувала шифровані повідомлення, які надсилалися невідомому агенту до Москви. Контррозвідка почала оперативну перевірку цього агента, присвоїв йому прізвисько «Агроном». У ході оперативно — технічних заходів, коло підозрюваних звужувалося, доки не залишився один наш давнішній знайомий дипломат, якому американці надали прізвисько «Трианон».

(на обкладинці мініатюрний фотоапарат «Мінокс», яким забезпечили агента «Трианон» його «куратори»).

(далі буде)