«Трианон» та «ластівки» з ЦРУ. Частина 4.

Оперативна розробка «Трианона» надала неспростовний доказ щодо шпигунської діяльності «Трианона» та підтвердила, що він дійсно користується тайником, який був обладнаний у звичайній батарейці, яка розміщувалась у кишеньковому ліхтарику…

Частина 4. Що дало проведення оперативної розробки «Тріанона»?

Згідно даних, які були узяті з архівів спеціальних служб часів КДБ, у ході оперативної розробки «Трианону», здійснювався цільний комплекс оперативно — технічних та агентурних заходів, які включали контроль телефонних розмов та електронне прослуховування «об'єкту» на роботі та вдома, а також візуальне спостереження та агентурне охоплення.

Таким чином, у ході оперативної розробки «Трианона» було встановлено, що у ході симпозіуму з проблем співробітництва країн Тихоокеанського регіону, який проходив у місті Находка у 1976 році, він мав скритні контакти з членами іноземної делегації. Після свого повернення до Москви, служба зовнішнього спостереження зафіксувала відвідування їм парку Перемоги, яке нагадувало операцію безособового зв’язку, а також у цей час спостерігалося інтенсивне переміщення американських дипломатів по Москві.

А встановлена у квартирі «Трианона» відповідна «прослуховуваюча» та «підглядаюча» апаратура, через деякий час підтвердила, що він дійсно користується тайником, який був обладнаний у звичайній батарейці, яка розміщувалась у кишеньковому ліхтарику.

Після проведення негласного обшуку у квартирі «Трианона», були знайдені сховища і мікроплівки, на який була записана інструкція з радіозв’язку та схеми закладки тайників і установка відповідних сигналів.

Ось приклад архівної інформації, що підтверджує отримання агентом конкретних інструкцій, які були отримані в результаті обшуку. «…ваша робота залишається бути надзвичайно важливою у нашому розумінні радянської політики та формулюванні наших підходів… велика подяка за відмінний вибір матеріалів, особливо що стосується КНР та США, і ваші конкретно викладені висновки… розуміємо, що ви особисто дуже ризикуєте, але нам приємно, що ви це робити задля користі нашої справи… повідомляємо, що вищі інстанції дуже вдячні вам… у цьому пакеті 2000 рублів, по 1000 рублів за червень і липень… винагорода, як завжди, з січня по червень 1977 року, по 10 000 американських доларів, а усього на вашому рахунку — 319 928, 91 долар…».

Отримані матеріали були неспростовним доказом і свідчили щодо співпраці «Агронома» на ЦРУ. Можливо треба було проводити його подальшу розробку, але так склалися обставини, що було прийнято рішення його заарештувати.

Цікаво, що ж це за такі обставини?

Справа була у тому, що на початку 1977 року «Агроном» познайомився з дочкою секретаря ЦК КПРС К. Русакова, яка стала його коханкою. Справа йшла до одруження, а зятя секретаря ЦК КПРС заарештувати, навіть коли він підозрюється у шпигунстві, у ті часи було просто неможливо! (Аж не віриться, що такі були часи? Втім, а на сьогодні щось змінилося?). Тому було прийнято рішення затримати «Агронома» негайно.

(На обкладинці схованка, замаскована під виглядом батарейки від ліхтарика, яку передали через контейнер «Трианону» його «куратори»).

(далі буде)