Щодо проведення розвідувальної операції «Айві беллс». Частина 3.

«Золота жила», як джерело важливої інформації, вимагала постійного модернізування як підводних човнів, так і пристроїв, що прослуховували… В решті решт і була утворена міні субмарина «NR — 1» (попередник відомого «Лошарика»), яка, крім розміщення пристроїв прослуховування, ще мала і інше обладнання та виконувала розвідувально — диверсійні завдання…

Частина 3. «Річард Расселл» змінює «Пьорч», «Пьорч» змінює «Джіммі Картер».

У 1987 році «Пьорч» був поставлений у док для переобладнання, в ході якого планувалося додатково врізати до його корпусу майже 30 — ти метрову секцію з модернізованою апаратурою прослуховування та пристрої підйому затонулого обладнання і човнів .

На протязі декількох років, поки тривало переобладнання «Пьорч», його замінив атомний підводний човен «Річард Расселл», який неодноразово здійснював походи у Баренцове море при президентах Рейгані, Буше та Клінтоні майже до 1993 року, доки його знову не замінив «Пьорч». Цікаво, що свого часу, керівництво розвідки планувало використати підводний човен «Річард Расселл» у здійснені таємної місії у північній частині Норвезького моря (коли президент Буш запропонував Горбачьову допомогу у підйомі затонулої радянської атомної субмарини «Комсомолець», про яку я свого часу обов’язково розповім читачеві багато цікавого).

Починаючи з 1993 року і по майже по1997 рік, переобладнаний атомний підводний човен «Пьорч», продовжив успішне вирішення спеціальних завдань. Треба сказати, що цього разу, використовувалися самі новітні підводні технології, у тому числі дистанційно управляючі далекохідні апарати, які роботизували цю роботу та що надало можливість понизити ризик людському життю до мінімума.

Починаючи з 2002 року, «Пьорч» був замінений атомним підводним човнем «Джиммі Картер», який теж був модернізований. У нього врізати додаткову, майже 14 метрову секцію двокорпусної конструкції, так званої «Осиної талії», для розміщення фахівців радіоелектронної розвідки АНБ та сил і засобів спеціальних операцій ВМС. Міжкорпусний простір слугував, у першу чергу, для розміщення розвідувальної апаратури, призначеної для прослуховування підводних кабельних мереж зв’язку, а також доставки бойових плавців та пристроїв щодо підйому затонулих човнів.

Згідно архівним даним, починаючи з 1990 року, технологічні можливості США досягли такого рівня, що вони розробили, так званий, міні підводний човен «NR — 1», який кріпився знизу до звичайного атомного човна, типу «Пьорч», «Річард Расселл» або «Джиммі Катер» та виконував розвідувальні операції щодо прослуховування підводних кабельних мереж зв’язку та можливих інших таємних розвідувально — диверсійних заходів. Ці міні підводні човни були помічені у прибережних водах Китаю, Північної Кореї, Іраку, Лівії та Ірану.

Тому проект «Лошарик», про який я обіцяв розповісти з часом, як здогадався читач, зовсім не новий винахід.

Як стверджував керівник АНБ, віце — адмірал Джон М. Мак — Коннел у 1995 році: «…не може бути ні однієї військово — політичної події у світі, з числа тих, до яких у США є інтерес, про які б не знало АНБ…». Тобто, АНБ відстежувало і відстежує випромінювання та сигнали, які випромінюють космічні апарати що йдуть від випробувальних ракетних полігонів іноземних держав, прослуховують комп’ютерні і модемні систем, випромінювання радіолокаційних станцій та установки наведення ракет, тобто здійснюється «миттева розвідка». У кризисних ситуаціях із АНБ у «Ситуаційну кімнату» Білого дому надходить термінове повідомлення під кодовою назвою «Критик», в якому, за допомогою усіх засобів прослуховування (підводних, підземних, наземних, повітряних і космічних), передаються розвідувальні дані з любого кутка світу. Це «вуха» усіх розвідувальних структур США.

З часом, я більш детальніше розповім щодо цієї дуже цікавої розвідувальної структури, як і про інші у різних країнах світу. Тим паче, що у мене є архівні матеріали щодо свідчення двох співробітників АНБ Уільяма Мартіна та Бернона Мітчелла, які вони надали у ході прес — конференції, на якій повідомили щодо прослуховування АНБ США не тільки своїх противників, а і стратегічних союзників.

Можливо це буде корисним при розгляді питання щодо реформування українських спецслужб.

Не повинно бути ні у кого сумніву, що військово — політичне керівництво США постійно тримає під пильним контролем владні структури інших країн. Підтвердженням цьому є величезні проекти пов’язати за допомогою оптико — волоконних кабельних мереж зв’язку великої протяжності, пристрої щодо прослуховування з терміналами, які розташовані на узбережжі Гренландії та Японії, щоб отримувати розвідувальну інформацію не шляхом «золотої жили», використовуючи підводні човни (що є не зовсім зручним у часі), а отримувати розвідувальні дані у реальному часі, тобто терміново.

Як відомо, наукове мислення та сучасне технологічне виробництво випереджає час, тому, у любої морської держави світу немає ніяких гарантувань, що ці американських проекти вже не реалізовані та не здійснюються у їх територіальних водах.

(На обкладинці представлений міні підводний човен «NR — 1», в якому знаходиться пристрій для прослуховування підводних мереж кабельного зв’язку та інше).

(далі буде)