Курйози щодо випробування атомної зброї. Частина 2.

На містечко Марс — Блафф, що в окрузі Флоренс штату Південна Кароліна, США, в березні 1958 року впала 30 — ти кілотонна атомна бомба Mk.6…

Частина 2. Рокова недбалість

11 березня 1958 року над містечком Марс — Блафф, що в окрузі Флоренс штату Південна Кароліна на висоті 4600 метрів, пролітав бомбардувальник Boeing B-47E-LM, який направлявся на британську авіабазу ««Брантінгторп» у графстві Лестершир та ніс на своєму борті 30 — ти кілотонну атомну бомбу Mk.6 (до 1962 року вона була основною зброєю стратегічної авіації США).

Як свідчать архівні дані, у кабіні пілотів загорівся сигнал, який вказував на поламку фіксатора механізму скидання бомби.

Командир надав наказ штурману Брюсу Кульке, перевірити що трапилось.

Кульке знаходячись у бомбовому відсіку, не зміг знайти поламаний фіксатор скидання бомби, втім, можливо випадково активізував скидальний пристрій.

В наслідок цього, бомба проломила бомболюк літака і полетіла униз, на містечко Марс — Блафф.

Треба сказати, що Господь і на цей раз уберіг людей.

Втім, бомба була нашпигована звичайною вибухівкою, яка здетонувала при падінні на землю, залишивши кратер 10 метрів глибиною і 20 метрів у діаметрі.

Звичайно усі будівлі навколо були зруйновані, втім люди залишились живими.

ВПС США термінова надали вказівку щодо охоплення району катастрофи, а екіпаж літака повернувся на військову базу ВПС США у Саванні.

Треба сказати, що місцеві газети спрацювали дуже оперативно.

Майже через 30 хвилин після падіння бомби, коментатор Томас Андерсен з газети The Florence Morning News, вже встиг поспілкуватися з військовими ВПС США та видав відповідні роздруківки.

Ця катастрофа дуже занепокоїла владу Великої Британії, бо яскраво ілюструвала ту небезпеку, яка була пов’язана з розміщенням на Туманному Альбіоні атомної зброї.

Питання щодо розміщення атомної зброї на британській авіабазі ««Брантінгторп» у графстві Лестершир, було винесено на розгляд парламенту, що яскраво демонструє відповідальність влади перед своїм народом.

Цей інцидент змусив керівництво МО США модернізувати конфігурацію бомби — тепер зустріч з землею не змогла спровокувати вибуху (для цього необхідний був електричний імпульс).

(далі буде)