Ерфан Кудусов: Росія займається державним тероризмом

Окупаційна влада намагається організувати депортацію кримських татар за їх власним бажанням.

Ерфан Кудусов: Росія займається державним тероризмом

Кримські татари, яких представники російської ФСБ після обшуків вивезли в невідомому напрямку, зараз знаходяться у СІЗО. Про це I-UA.tv розповів активіст Ерфан Кудусов.

Як повідомляє «ТСН», 2 жовтня російські силовики на окупованому півострові провели обшуки та затримали чотирьох кримських татар: Арсена Кубедінова, Рената Сулейманова, Сейрана Мустафаєва і Талята Абдурахманова.

Вчора, 3 жовтня Київський районний суд Сімферополя визначив для них запобіжний захід.

«Хлопців триматимуть під арештом два місяці, — розповідає Ерфан Кудусов. — Фактично вже порушена кримінальна справа. Їх вчора перевели у слідчий ізолятор, який знаходиться на вулиці Павленко. Неподалік від цього місця у 1946 році відбувалася депортація кримських татар. У цьому СІЗО перебуває багато фігурантів політичних справ», — повідомив активіст.

За словами Ерфана Кудусова, чоловіків звинувачують в участі у екстремістській організації і змушують зізнатися у поширенні антиросійської пропаганди.

Російська окупаційна влада намагається зліпити їм кримінальну справу. Хлопців змушують зізнатися у тому, що вони є членами екстремістській організації «Таблігі Джамаат». Ніби там вони займалися екстремістською діяльністю та поширювали антиросійську пропаганду. Але це все неправда. Мені здається, хлопці абсолютно ніде не висловлювали свою позицію по відношенню до путінської Росії. Людей затримали тільки тому що вони відвідують мечеть та сповідують іслам. Серед кримських татар 99,9% віруючих мусульман. Російська влада займається черговим пресінгом, щоб виселити наш народ з Криму у вигляді такої собі добровільної депортації", — розповів активіст.

Ерфан Кудусов назвав російську політику по відношенню до кримських татар державним тероризмом.

«Те, що відбувається у Криму -не правосуддя. Окупаційна влада заарештувала десятки кримських татар. Дуже багато людей отримали строки від двох до восьми років, або більші. Росія пішла на захоплення заручників. Ці люди потрібні, для того, щоб вона вирішувала свої політичні проблеми з санкціями. Росія по суті займається державним тероризмом, використовуючи правоохоронців та суддів», — констатував він.

Ірина Сатарова