Віктор Шишкін: для Європи своя сорочка ближча до тіла

Парламентська асамблея Ради Європи затвердила рішення, яке має на меті зняття політичних санкцій з Росії, а також прийняла резолюцію з приводу Закону України «Про освіту».

Віктор Шишкін: для Європи своя сорочка ближча до тіла

На думку судді Конституційного Суду України у відставці Віктора Шишкіна, у Парламентській асамблеї Ради Європи антиукраїнський фактор став домінуючим.

Зокрема у ПАРЄ незадоволені «мовною статтею» українського закону «Про освіту». Як повідомляє «ZN, UA», 12 жовтня на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи з цього приводу відбулися термінові дебати. За їх результатами ПАРЄ ухвалила резолюцію з рекомендаціями для України. Документ підтримали 82 делегати асамблеї, 11 — висловилися проти, а ще 17 — утрималися. ПАРЄ також звернулася до України з проханням врахувати всі без винятку рекомендації Венеціанської комісії та внести відповідні зміни до закону про освіту. Між тим у ПАРЄ (всупереч позиції доповідача, естонця Андреаса Херкеля) констатували, що вже зараз, до прийняття висновків «Венеціанки», є «низка юридичних питань до закону».

Крім того, Парламентська асамблея Ради Європи переважною більшістю голосів затвердила рішення, яке має на меті зняття політичних санкцій з Російської Федерації. Про це повідомляє «Європейська правда».

Віктор Шишкін вважає, що ці рішення ПАРЄ з’явилися через відсутність наступальної позиції у вітчизняної дипломатії. З іншого боку, Європа втомилась від нашої держави.

«Те що антиукраїнський фактор став домінуючим — ясно. Але друзі пізнаються в біді. Ця так звана жирна товста Європа втомилася нібито від України. Наші хлопці кладуть за неї життя, захищаючи її від московської інтервенції, а вона так себе поводить. Але, що поробиш?

Як бачимо, для Європи своя сорочка ближча до тіла. Це один фактор. А інший — відсутність в нашої дипломатії наступальної позиції. Особисто я її не бачу. Кажуть, наступальної позиції немає у міністра закордонних справ України Павла Клімкіна. А у послів, які знаходяться в державах Європейського Союзу вона є? Якщо її немає, то що ж вони там роблять? Нащо їх туди послали?" - зауважив Віктор Шишкін.

Ірина Сатарова