Євген Жовтяк: медична реформа — це лазівка для олігархів

Після прийняття нововведень, більше грошей отримають представники приватної медицини, пов’язаної з великим бізнесом.

Євген Жовтяк: медична реформа — це лазівка для олігархів

Ухвалена депутатами Верховної Ради медична реформа суперечить Конституції України. Крім того, людям доведеться платити більше грошей за послуги лікарів, якість яких стане гіршою. У цьому переконаний громадський діяч Євген Жовтяк.

Як повідомляє «Еспресо ТV», народні депутати підтримали проект закону № 6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів». За нього проголосували 240 парламентарів. Так звана медична реформа ділить послуги лікарів на повністю безкоштовні і платні. Закон також передбачає зміну принципу, за яким держава надавала гроші медичним закладам. Якщо до його прийняття кошти виділялися для лікарень, то тепер надаватимуться за пацієнтів. Крім того, закон має створити рівні умови для державних і приватних медичних закладів.

На думку Євгена Жовтяка, після прийняття реформи більше грошей отримають представники приватної медицини, пов’язаної з великим бізнесом.

«Українці підтримують реформування, але люди хочуть, щоб державні гроші витрачалися на лікування пацієнтів, а не розкрадалися. Насправді Верховна Рада ухвалила псевдореформу. Вона ніби має створити однакові умови для державних і приватних медичних закладів, а також для фізичних собі підприємців. Але насправді це лазівка для олігархів. Бо гроші, які заберуть у держаних і комунальних медичних закладів, віддадуть близьким до олігархів приватним. У наслідок цього, надання медичних послуг різко погіршиться», — констатував він.

Оскільки депутати не внесли зміни до 49 статті Конституції, в якій йде мова про фінансування державних і комунальних медичних закладів із держбюджету, реформа суперечить Основному Закону України.

«Вона стовідсотково антиконституційна. Для того, щоб забирати бюджетне фінансування у державних і комунальних медичних закладів і віддавати його приватним і фізичним особам підприємцям, влада мала внести зміни до 49 статті Основного Закону. Але цього не зробили. Якби Конституційний Суд не знаходився у президентській кишені, він міг би визнати цей закон неконституційним», — впевнений Євген Жовтяк.

За словами експерта, скасування медичної реформи від Порошенка не внесли у перелік вимог Майдану, бо її підтримують депутати від «Самопомочі».

«Справа в тому, що першопочаткові вимоги цього Майдану формувалися за участі значно ширшого кола учасників, ніж тих, які залишилися сьогодні. До складу його ініціаторів входила і «Самопоміч». Вона ж, на скільки ми знаємо, палко підтримує медичну реформу. Чого так відбувається, я не розумію, але факт залишається фактом. Може їм пообіцяли, що серед олігархів, які матимуть свою приватну медицину фінансовану з держбюджету, будуть і представники «Самопомочі», — зазначив Євген Жовтяк.

Ірина Сатарова