За що має стояти справжній Майдан

Основою нашої держави необхідно зробити заможного і самодостатнього українця, який створює і примножує багатство, а не жебракує та працює на чужинців. А це — умова для процвітання Країни. Українцям потрібна нова економічна модель, а не черговий переділ влади та зміна у кріслах одних корумпованих політиків на інших

За що має стояти справжній Майдан
За що має стояти справжній Майдан
За що має стояти справжній Майдан

Головною метою справжнього Майдану має стати зміна системи влади в Україні.

Найвищою цінністю для держави повинна стати Людина — пересічний українець: його життя, безпека, честь і гідність. Саме про це говорили 24 жовтня на спільному засіданні представників громадських організацій. Оскільки українці поки ще не розуміють заради чого стоїть наметове містечко біля Верховної Ради, активісти вирішили розробити вимоги до справжнього Майдану.

«Я — один з тих, хто з першого дня анонсованої акції прийшов під Раду та відкрито підтримав прагнення до зміни діючої системи. Саме так, спочатку мені здавалося, і повинні були розгортатися анонсовані події. Але після голосування у Верховній Раді відбувся перший розкол у рядах організаторів акції, і багато хто з людей перейнявся питаннями: «Що там відбувається? Чого прагнуть люди, які встановили намети та залишилися в них жити?» — говорить голова Національної Асамблеї Громадянського Сектору України Іван Пєтухов, — Ми подивилися на три основні вимоги мітингувальників: зняття депутатської недоторканності, створення антикорупційного суду і проведення виборів за відкритими списками, але вони нам здалися несерйозними. Їх навіть другорядними назвати важко, бо без зміни системи та аудиту наявних ресурсів вони не вирішують головної проблеми — відновлення конституційного ладу.

Тому четвірка активістів разом з суддею Конституційного Суду України у відставці Віктором Шишкіним та Героєм України Степаном Хмарою вирішили допомогти парламентарям і розробили проект закону, який стосується зняття депутатської недоторканості без зміни норм Конституції, які забороняють вносити в умовах воєнного стану зміни до Конституції України, а саме: частина друга статті 157. Цей проект 18 жовтня було вручено депутатам Єгору Соболеву та Семену Семенченку. Але даний законопроект так і не був зареєстрований у Верховній Раді. Залишається гадати, що завадило це зробити: брак часу, чи відсутність бажання знімати з себе недоторканість у природній спосіб… Невдовзі після цих подій у наметовому містечку біля Верховної Ради замість широкої коаліції попередніх єврооптимістів з ДемАльянсу залишилося дві групи впливу: прихильники Міхеіла Саакашвілі та військові — учасники бойових дій з Росією (особисто у мене більше надії саме на них). Відтоді ситуація для українців стала ще більш незрозумілою. Саме тому ми провели спільне зібрання представників громадського сектору", — пояснив він.

У нараді взяли участь близько 50 членів з різних громадських організацій та рухів. Переважна більшість із них погодилася підтримати акцію біля Верховної Ради, але за певних умов. Активісти хотіли чітко розуміти ідеологічні цінності справжнього Майдану, його принципи і інструменти вирішення проблем в Країні.

«Ми до кінця не розуміємо, чого саме бажають організатори наметового містечка: зробити такий собі приватний майдан та створити черговий

заколот чи змінити систему і долю України на краще? Якщо ми прагнемо позитивних перетворень, нам потрібні чіткі ідеологічні цінності, принципи, мета та інструменти перетворень", — повідомив Іван Пєтухов.

Саме тому громадські активісти створили робочу групу, яка за лічені години стисло виклала на папері те, про що багато з нас мріє ще з часів Революції гідності, та підготувала документ з пропозиціями до організаторів протестного руху. У ньому прописали цінності, мету, інструменти, принципи і пропозиції справжнього Майдану.

«Існуюча система олігархо-паханату не дозволяє українцям і Україні краще жити, розвиватися, бути більш самодостатніми, заможними, незалежними і успішними. Тому найкращою відповіддю нашому ворогу з Московії була б процвітаюча, вільна і по-справжньому незалежна Україна, громадяни якої отримуватимуть гідний дохід та самостійно розпоряджатимуться скарбами Богом даної землі, саме цього й боїться Путін більш за все. Для цього основою нашої держави необхідно зробити заможного і самодостатнього українця, який створює і примножує багатство, а не жебракує та працює на чужинців. А це — умова для процвітання Країни. Українцям потрібна нова економічна модель, а не черговий переділ влади та зміна у кріслах одних корумпованих політиків на інших», — розповів Іван Пєтухов.

Найвищими цінностями справжнього Майдану, крім людини, мають стати також територіальна цілісність нашої Держави та її природні ресурси. Напрацьований проект був обговорений з учасниками наметового містечка. За словами Івана Пєтухова, з учорашнього вечора даний проект знаходиться у відкритому доступі у мережі Інтернет на сторінці Національної Асамблеї Громадянського Сектору України і з ним можуть вільно ознайомитися та внести свої пропозиції всі бажаючи, у тому числі й Міхеіл Саакашвілі.

«Ми чекаємо на відкрите обговорення напрацьованого проекту пропозицій. Якщо організатори наметового містечка погодяться із запропонованими принципами і зроблять це відкрито, в такому разі запускається механізм створення координуючого органу справжнього Майдану, і він набирає обертів по всій Країні. Учасниками координуючого органу повинні стати відомі в Україні та в своїх регіонах лідери громадської думки. Саме вони вирішуватимуть подальшу долю Держави. Бо українці мають керувати своєю долею самостійно. Більш всього не хотілось би знов отримати чергових «хунтарів» на кшталт тих, що є зараз, або навіть й гірше… «, — підкреслив голова Національної Асамблеї Громадянського Сектору України.

Розробники ідеологічних принципів Майдану не ставили собі за мету керувати протестним рухом. Як повідомив Іван Пєтухов, вони тільки створили документ, який можна за бажанням доопрацювати та прийняти на справжньому Майдані. Крім цього, акцію під Верховною Радою поки що важко назвати Майданом, бо він не має широкого кола громадських представників та керований виключно політиками, а це вже було.

«Зараз це тільки наметове містечко відомого політичного діяча. Нам потрібно зробити все таким чином, аби люди повірили у власні сили і змогли змінити існуючу систему. Чи не в кожному населеному пункті України є свої «порошенким, «гройсмани» та «авакови». Вони не дають громадянам розвиватися і, по суті, перетворили їх на рабів. Українці завжди пишалися тим, що вони вільні люди. Саме тому ми маємо зробити перетворення, після яких влада по-справжньому буде належати народу, а не купці недолугих та жадібних олігархів. Тільки за такої системи найвищою цінністю може бути Людина — пересічний українець», — констатував Іван Пєтухов.

Рекомендовані публікації