Український погляд на Бальзака

Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса представив виставу у співпраці з Київським Молодіжним Інтерактивниим Сучасним Театром (МІСТ) «Ігри вовків бальзаківського віку», присвячену українським сторінкам життя видатного письменника Оноре де Бальзака.

Український погляд на Бальзака

Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса представив виставу у співпраці з Київським Молодіжним Інтерактивниим Сучасним Театром (МІСТ) «Ігри вовків бальзаківського віку», присвячену українським сторінкам життя видатного письменника Оноре де Бальзака.

Нова постановка вкотре засвідчила стратегію Центру Курбаса, спрямовану на реінтеграцію культури і науки України у світовий контекст. За майже чвертьвікову історію існування Центр налагодив співпрацю з 30 країнами на 5 континентах. Тут видали 55 монографій і художніх книжок, нерідко унікальних. За цими виданнями навчаються у вишах. Зокрема, першу в незалежній Україні «Історію українського театру ХХ століття», побудовану на новітніх методологіях. Щорічний науковий альманах Центру «Курбасівські читання» є в провідних бібліотеках світу, наприклад, Конгресу США. Розпочато співпрацю зі світовою наукометричною базою — Scopus I Tohmson Reuters. Наукові і творчі роботи співробітників Центру Курбаса переклали 15 мовами. 27 всеукраїнських та міжнародних конференцій присвятили найактуальнішим проблемам сучасної культури. Практична діяльність втілилася у понад 100 вистав і проектів. Здійснені десятки майстер-класів, літні школи, резиденції, експериментальні освітні театральні і кінопроекти, художні виставки, митецькі фестивалі. Драматургічний відділ створив Інтернет-бібліотеку п’єс, понад 10 антологій, збірник «Авансцена», а також авторські видання, конкурси, лекції в Україні і за кордоном, сценічні читання п’єс тощо.

Цього разу Центр Курбаса здійснив спільний проект із незалежним театром МІСТ, що був заснований 2006 року Юлією Гасиліною, Недою Нежданою і Олександром Мірошниченком. Це театр складної драматургії, нових форм та нових імен. У репертуарі театру твори В. Гомбровича, Ж.-П. Сартра, Ю. Місіми, Т. Уїльямса, Дж. Осборна, Х. Левіна, М. Вішнека, Ж. Баріллі, Ж. Вормса, Т. Кацарова, Д. Христова, Г. Сковороди, Н. Нежданої, О. Вітра, Н. Симич, В. Нестайка та інших. Постановники експериментують із різними формами — вечорами імпровізації, сценічними читаннями п’єс, різними видами перформансу. МІСТ — це також одна з найпопулярніших театральних шкіл з унікальною програмою. Театр — учасник і призер багатьох всеукраїнських і міжнародних фестивалів. Крім цього МІСТ — один з небагатьох недержавних театрів Києва, всі вистави якого україномовні.

Вистава «Ігри вовків бальзаківського віку» створена за п’єсою відомих сучасних драматургів Олега Миколайчука та Неди Нежданої «Оноре, а де Бальзак?», що отримала І місце на фестивалі «Тиждень сучасної української драматургії». А науковий супровід цього проекту здійснила доктор філологічних наук Мар’яна Шаповал.

Один з авторів п’єси Олег Миколайчук — журналіст, кіносценарист, науковець. Його твори ставили у театрах України (Київ, Луцьк, Вінниця, Дніпро, Коломия, Дрогобич), Словаччини (Пряшев), Білорусі (Мінськ), США (Чикаго). П’єси перекладалися англійською, французькою, польською, сербською та іншими мовами. Має відзнаки на фестивалях «Театр on line», «Коломийські представлення», конкурсах радіоп’єс «Відродимо забутий жанр», літературному «Коронація слова» та ін. А Неда Неждана — драматург-сценарист, поет, культуролог, перекладач. Фахова реалізація її творів здійснена в багатьох театрах України, а також Білорусі, Росії, Польщі, Грузії, Киргизії, Вірменії, Естонії, Литві, Македонії, Болгарії, Косово, Сербії, Франції, Німеччині, Швеції, Португалії, Туреччині, США, Іраку, Австралії, ПАР (понад 70 вистав). 3 тексти включені до каталогів кращих п’єс Європи.

«У п’єсі „Оноре, а де Бальзак?“ творчі ідеї письменника втілюються через призму його долі, кульмінацією якої і стало одруження з Евеліною, жінкою його мрії. Сам Бальзак виступає у творі радше „каталізатором“ подій, він ніби вдихає бентежний ритм життя у провінційну Верхівню, викликаючи шалений опір оточення цьому шлюбу. Натомість найбільше перетворення стається саме з графинею, яка йде на великі жертви заради свого Оноре: вона відмовляється від маєтків і статків, починає інше життя: богемне, вільне. У виставі виникає образ спорожнілого маєтку-музею, в якому Кноте розхитує порожні рами, ніби викликаючи духів. Це спогади про минуле, образи яких і втілюють актори у масках. За сценічною версією він стає „сірим кардиналом“ дійства, який певен, що керує людьми і лише у фіналі усвідомлює, що і сам був лялькою у вищих руках, роль у „людській комедії“ долі великого письменника», — розповіла драматург Неда Неждана.

Режисер-постановник нової вистави Олександр Мірошниченко, у творчому доробку якого понад 30 постановок у театрах Києва, Одеси, Луганська, Чернівців, а також у Москві (Російська Федерація) і Штіпі (Македонія). До цього ставив твори Лесі Українки, В. Набокова, Дж. Осборна, Т. Уїльямса, Ю. Міссіми, Х. Левіна, Т. Кацарова, Д. Христова.

За словами режисера вистава «Ігри вовків бальзаківського віку» презентує парадоксальний погляд на знакову постать літератури, чиї життя і творчість тісно пов’язані з Україною. Історія кохання Оноре де Бальзака та Евеліни Ганської стала легендою. «Нерозгадана чужоземка», «кохана вовчиця», одне слово, фатальна жінка… Оригінальну версію кульмінації цього роману і презентує вистава, в якій Оноре де Бальзак поєднує в собі дивовижні контрасти романтика і сатирика, мудреця і блазня. Події відбуваються в Україні, але вистава презентує ще й мультикультурне розмаїття Європи. Образ шагреневої шкіри втілюється у долі самого Бальзака, а здійснення бажань обертається трагіфарсом для кожного з героїв, які наслідують вовчі закони в боротьбі за свою волю.

Актори театру МІСТ — Денис Щербак, Катерина Левіна, Дмитро Левенко та Уляна Ліб не намагалися бути подібними зовні до героїв п’єси. Проте вони прагнули достовірно передати внутрішній світ персонажів. І як засвідчують перші покази вистави, значною мірою їм вдалося це зробити. Вони перетворюють світ у театр, документальність поєднується з фантазією, а трагічне відтінює гра та іронія. Одна з думок, що проходить червоною ниткою через всю виставу, всі твої добрі справі повернуться до тебе добром, а злі — злом.

Вистава «Ігри вовків бальзаківського віку» презентує міжнародний проект НЦТМ ім. Леся Курбаса, Київського театру МІСТ і видавництва «Світ знань» — «Мистецька Європа: люди та долі». Мета цього проекту — осмислення мистецької історії та сучасності Європи і, зокрема, України в її складі, як діалогічної цілісності, аналіз ролі митця і його долі у загальнокультурному контексті. Проект складається з публікацій і сценічної апробації біографічних п’єс (зокрема антологія «Таїна буття»), а також майстер-класів.

Фото Дар’ї ДИШКАНТ