Ерфан Кудусов: у смерті Веджіє Кашки винна Росія

Українська влада не повинна заплющувати очі на знущання над кримськими татарами. Керівництво нашої держави має виробити з цього приводу жорстку дієву позицію.

Ерфан Кудусов: у смерті Веджіє Кашки винна Росія

Російська влада робить все можливе, аби з окупованого півострову виїхало якомога більше кримських татар. Підтвердженням того є чергові арешти і смерть Веджіє Кашки. Про це I-UA.tv повідомив кримськотатарський активіст Ерфан Кудусов.

Нагадаємо, вчора, 23 листопада у наслідок обшуків на окупованому півострові, російські силовики затримали шістьох кримських татар. Серед них була і 82-річна активістка Веджіє Кашка. Під час затримання жінці похилого віку стало зле. Представники спецслужб окупантів викликали швидку, але вже в лікарні Веджіє Кашка померла.

За словами Ерфана Кудусова, громадянин Туреччини позичив гроші у родини Веджіє Кашка, але віддавати їх не збирався. Жінка звернулася за допомогою до своїх приятелів Асана Чапуха та Бекіра Дегерменджі. Чоловіки вирішили просто поспілкуватися з цим громадянином Туреччини без звернення до правоохоронців.

«Але людина виявилась абсолютно непорядною і підключила до справи російські окупаційні спецслужби, — розповідає Ерфан Кудусов. — Турок почав говорити, що з нього вимагають велику суму грошей. Цією ситуацією скористалися окупанти, щоб у черговий раз звинуватити кримських татар у антиросійській діяльності. Та насправді Росія боїться активних людей. Навіть такого поважного віку, як Веджіє Кашка. На момент смерті вона мала повних 82 роки. Решта затриманих також люди похилого віку, які вже мають онуків. Звинувачувати їх у кримінальних злочинах — нонсенс», — пояснив він.

На думку Ерфана Кудусова, у смерті Веджіє Кашки винні російські окупанти. Під час затримання вони застосували до активістки фізичну силу і одягали наручники.

«За останні два десятки років, які я прожив у Криму, бачив Веджіє Кашку на всіх заходах, починаючи від мітингів, закінчуючи світовим конгресом кримськотатарського народу. Вона була дуже активною людиною, не зважаючи на свій вік і фізичний стан.

У ЗМІ була інформація про те, що Веджіє Кашка тяжко хворіла. Так, вона мала проблеми зі здоров’ям. Але вона могла б прожити ще 10, або навіть 20 років і ще принести багато користі кримськотатарському та українському народам. У загибелі Веджіє Кашки винні російські окупанти, які застосували до неї фізичну силу. Її затримали у центрі Сімферополя разом із Асаном Чапухом та Бекіром Дегерменджі. Ці чоловіки, до речі також мають вже вік за 60 років. З них просто смішно робити бандитів.

Але ми розуміємо, що російська окупаційна влада діє за своїми лекалами. Їй потрібно опорочити обличчя Меджлісу і кримськотатарського народу. Зробити так, аби якомога більша кількість людей була залякана і виїхала за межі півострова", — розповів активіст.

На думку Ерфана Кудусова, українська влада не повинна заплющувати очі на знущання над кримськими татарами. Керівництво нашої держави має виробити з цього приводу жорстку дієву позицію.

«Виступами політиків тут обмежуватись не можна. Слід робити реальні кроки, йти на випередження. Мають бути міри державного реагування: арешти майна російських олігархів, видворення російських дипломатів з країни. Чому українська влада досі не розірвала дипломатичні відносини з Москвою? Чому досі не накладений арешт на майно російських олігархів, які за гроші українських платників податків фінансують війну на Сході та в Криму? У Києві на Подолі досі працює офіс росспівробітництва. Адекватні люди розуміють, що це — гніздо російських спецслужб. Я дивуюсь, чому держава досі не закрила цю ФСБшну контору.

У мене, в зв’язку зі всім вище перерахованим, виникає купа питань до перших осіб держави і депутатів Верховної Ради, які не прийняли жодного законопроекту про обмеження російської економічної експансії всередині України. Майно російських олігархів в Україні має бути заарештоване і націоналізоване без можливості компенсації. І це має статися терміново. В іншому випадку, замість влади міри реагування прийме громадянське суспільство. Годі вже терпіти арешти в Криму і війну на Сході", — констатував Ерфан Кудусов.

За повідомленням активіста, похорон Веджіє Кашка відбудеться сьогодні, о 15:00.

«Я дуже хочу, щоб вшанували пам’ять цієї активної і дуже світлої людини», — зазначив він.

Ірина Сатарова