Олексій Коломієць: перемога союзу Путіна в Сирії може привести до різкої ескалації на фронті в Україні

Велика кількість російських військ у Луганщині може свідчити про те, що Путін бажає поширити свій успіх на українські території.

Олексій Коломієць: перемога союзу Путіна в Сирії може привести до різкої ескалації на фронті в Україні

Загострення на луганському напрямку на фронті може бути пов’язане з перемогою Путіна у Сирії. Про це повідомив I-UA.tv президент Центру європейських та трансатлантичних студій Олексій Коломієць.

Нагадаємо, 22 листопада у Сочі відбулася зустріч президентів Росії, Туреччини та Ірану. За її результатами Володимир Путін, Реджеп Ердоган та Хасан Рухані підписали спільну заяву. Олексій Коломієць зробив з приводу неї ряд висновків.

«Перший: Сирія фактично перейшла під зовнішній контроль троїстого союзу Росії, Туреччини та Ірану.

Другий: стратегічний баланс після сочинської зустрічі у напрямку цього союзу став переконливим і невідворотнім.

Третій: думаю, підписання спільної заяви трьох президентів і таємних угод між ними, є лише частиною їх масштабних домовленостей. Напевно, протягом цього так званого транзитного періоду, будуть вирішуватися питання щодо тестування потуг цього союзу у визначених напрямках.

Четвертий: завершення бойових дій у Сирії — геополітична поразка Сполучених Штатів Америки. Це фіаско нинішньої адміністрації США в регіоні широкого близького сходу.

П’ятий: Кремль може спробувати скористатися своєю перемогою в Сирії для гри у європейському театрі дій", — сказав він.

На думку Олексія Коломійця, закріпленням домовленостей Путіна, Ердогана та Рухані стане конгрес народів Сирії, який відбудеться у Сочі 2 грудня.

«Ідея його проведення належить Кремлю. Головним питанням, яке розглядатиметься, стане нова конституція Сирії», — зазначив президент Центру європейських та трансатлантичних студій.

Перемога в Сирії надала господарю Кремля більшої ваги, яку він зможе використати у різних напрямах впровадження своїх інтересів. Саме тому Олексій Коломієць зробив припущення про зв’язок між подіями в Сирії і загостренням ситуації на фронті.

«Я уже казав про два варіанти розвитку подій після тристоронньої зустрічі у Сочі. Перший -окрилений перемогою Путін дає команду відповідним структурам на просування кремлівських цілей щодо України. Другий — він робить паузу у стратегічних діях по відношенню до нашої держави аж до проведення виборів.

Я раніше схилявся до другого сценарію. Але події на фронті на луганському напрямку говорять про інше. Тільки за минулу добу за даними прес-центру штаба АТО, загинули 5 бійців. Тому я не виключаю, що загострення ситуації пов’язане із зустріччю в Сочі. Велика кількість російських військ у Луганщині може свідчити про те, що Кремль таки обрав перший сценарій дій. Можливо, Путін вирішив не чекати виборів і на коні перемоги бажає поширити свій успіх на українські території. Я також не виключаю, що на сьогоднішньому засіданні Радбезу Р Ф, господар Кремля обговорював окрім ситуації в Сирії свої плани щодо України", — пояснив Олексій Коломієць.