Святослав Стеценко: коли ми говоримо про україноцентризм — це означає, що ми не застрягли в минулому, а дивимося в майбутнє

Ми говоримо про побудову нової України, яка буде і комфортною, і успішною і бажаною для всіх українців і представників інших народів.

Святослав Стеценко: коли ми говоримо про україноцентризм — це означає, що ми не застрягли в минулому, а дивимося в майбутнє

«Одна з фундаментальних помилок українських професійних націоналістів в тому, що вони, маючи суверенну українську державу, маючи державну мову, на своїй землі продовжують «боротися» за націю замість того, щоб її будувати.

Легко виправдатися, чому нема перемоги в боротьбі. Навколо всі вороги, всесвітні змови, хитрі чужинці і все таке. Виправдовуватися, чому не спроможні будувати — набагато важче".

Ці слова — статус на «Facebook» полковника запасу Святослава Стеценка. Він у невеличкому інтерв’ю розповів i.ua.tv, чи існує альтернатива українському націоналізму і пояснив, яка ідеологія допоможе перетворити Україну на успішну, процвітаючу державу.

— Чи не здається Вам, що українським патріотам треба об’єднуватися на ширшій ідеологічній платформі, ніж нація?

— Тут треба розуміти, що саме ми вкладаємо у це поняття. Націю здатні утворити громадяни, які визнають Україну суверенною державою, а українців — корінним етносом і дотримуються Конституції. Така нація здатна об’єднати не лише етнічних українців, але і допомогти представників інших етносів, що живуть в України, відчути себе її частиною.

— Ви говорите про націю у контексті громадян?

— Так. Але разом з цим, треба пам’ятати про атрибути нації, без яких її існування неможливе. Один з них — це українська державна мова. Нею мають користуватися під час офіційного спілкування, у органах державної влади та у системі освіти.

— На Вашу думку, яка основна біда українських професійних націоналістів?

— Їх дві. Українські націоналісти борються не «за», а «проти» і шукають ворогів, коли треба знаходити союзників. На жаль, вони дуже часто через це створюють собі чергових опонентів. Зараз нам треба шукати не розбіжності, а те, що здатне об’єднати більшу частину українців, які живуть в наші державі і за її межами. Необхідно об’єднувати не лише етнічних українців, а всіх громадян, готових бути частиною єдиної української політичної нації.

— Що здатне об’єднати всіх українців? Це мова?

— Звичайно, мова має важливе значення у націотворенні. Безперечно, вона важлива. Але не мова створює виробництво, збройні сили і відповідальних громадян. Зараз нам треба думати, як влаштувати життя в Україні, аби люди мали безпеку, добробут і достаток. Як зробити так, аби ніхто не міг узурпувати владу та нашу землю? Зараз, перш за все, потрібно відшукати відповіді на ці питання.

— Чи коректно порівнювати деяких карикатурних представників українських націоналістів з російською ватою?

— Я б цього не робив. У Московії йде імперський дискурс. Він не є ні етнічним, ні національним. Але окремі його прояви можуть бути і в інших держав. Це не лише України стосується. Мова йде про багато країн, де люди замість пошуків способів і можливостей для будівництва майбутнього, шукають ворогів. Вони займаються не розбудовою, а боротьбою.

— Є думка, що ідеологія українського націоналізму застаріла. Ви з нею погоджуєтеся?

— Етнічний націоналізм був актуальним у часи руйнування імперій і створення національних держав. Тоді він дійсно відіграв свою прогресивну роль. Але на сьогоднішній день, в середині Європи побудувати успішну державу на принципах етнічної ідентичності неможливо. Єдиним прикладом такої процвітаючої країни є, хіба що, Японія. Але вона має свою історичну та географічну специфіку. Японія розташована на островах. А ось Ізраїль назвати державою, створеною на основі етнічного підґрунтя не можна. Євреї робили акцент на основі релігійної ідентичності — юдейської віри. Насправді, багато юдеїв мають не лише єврейське коріння.

Саме тому, Україні недоцільно робити акцент на етнічній ідентичності в умовах війни з Московією. Нам потрібно шукати нових союзників. А якщо постій звертати свою увагу на минулому, не думаючи про майбутнє — матимемо руїну.

— Чи не здається Вам, що українським націоналістам та патріотам треба об’єднатися навколо ідей україноцентризму?

— Безумовно, це було б добре. Можливо, їм всім треба почати з того, що ніхто не має патенту, або ліценції на націоналізм, чи патріотизм. Ніхто не може визначати, хто є правильним націоналістом або патріотом, а хто неправильним.

— Яка ідеологія для українців є найпрогресивнішою?

— Безумовно україноцентризм. Коли ми говоримо про нього, то мова йде не про повернення у минуле, бо у цьому немає сенсу. Ми дивимося у майбутнє. Ми говоримо про побудову нової України, яка буде і комфортною, і успішною і бажаною для всіх українців і представників інших народів.