Сергій Морозов: мене хочуть засудити, щоб залякати всіх, незгодних з діями влади

У середу 6 грудня у Рівненському міському суді запланований розгляд справи Сергія Морозова.

Сергій Морозов: мене хочуть засудити, щоб залякати всіх, незгодних з діями влади

З пенсіонера та інваліда можуть зробити сепаратиста, позбавити його волі строком на 5 років з конфіскацією майна. Чоловіка звинувачують за частиною 2 статті 15 та частиною 3 статті 109 Кримінального кодексу України.

19 вересня 2015 Сергій Морозов висловив журналістам телеканалу «ZIK» свою точку зору з приводу діяльності української влади. У своїй невеличкій промові чоловік сказав: «Влада настільки корумпована, що потрібно брати вила». Ці слова і стали для Сергія роковими. «ZIK» не випустив їх до ефіру, але передав до СБУ. Тепер Сергія Морозова прокуратура звинувачує у заклику до повалення конституційного ладу. Зараз чоловік знаходиться у лікарні, але він погодився поспілкуватися з i.ua.tv.

— Оскільки на даний момент я хворію, сподіваюсь, що суд таки вдасться перенести, — говорить Сергій Морозов. — Я не винний. Думаю, це чудово розуміють і журналісти «ZIK», і СБУ і прокуратура. Я скористався свободою слова і дав інтерв’ю телеканалу. За Конституцією України я маю право висловити свою думку. Але з мене зробили сепаратиста, який хоче повалити владу. Таке враження, ніби я збираюся перевернути весь світ. Я ж ніяких масових акцій не проводив і людей виходити на мітинги також не закликав. Ще раз наголошую: я просто висловив свою точку зору. Сказав, що виступаю проти корупції і олігархів та підтримую добровольців.

— Чого телеканал «ZIK» так зацікавився Вашим коментарем і передав його СБУ? Теоретично, вони могли не випускати ваші слова в ефір і забути про їх існування.

— Я також думав над цим питання. Якщо журналістів не влаштовувала моя позиція, вони могли б її не використовувати у сюжеті. Але вони вирішили зробити вигляд, ніби працюють і передали запис з виступом до Служби безпеки. На мою думку, я СБУ просто потрібен «для галочки», щоб зімітувати боротьбу з тероризмом. Мовляв: «Ось, ми затримали сепаратиста». Крім того, вони мене хочуть покарати, щоб залякати інших людей: «Сьогодні ми ув’язнемо Морозова, а завтра теж саме буде зі всіма, хто незгодний з владою».

— Якщо все ж таки Рівненський міський суд прийме рішення не на вашу користь, що Ви будете робити далі?

— Продовжуватиму боротись. Буду подавати заяву до Європейського Суду з Прав Людини. Зараз я на свободі тільки завдяки Богу та активістам.

Ірина Сатарова