Віктор Шишкін: у США розчаровані діями української влади

В неї відсутня державницька позиція. Крім того, українська влада не бореться з корупцією.

Віктор Шишкін: у США розчаровані діями української влади

Суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін повернувся із тижневого відрядження до Сполучених Штатів Америки. Він погодився розповісти про свій візит i.ua.tv.

— Що відбувалося під час Вашої поїздки?

В загальних рисах, українська делегація зустрілася з конгресменами та представниками громадських організацій республіканського спрямування і деякими функціонерами. Обговорювали ситуацію в Україні, в тому числі, і боротьбу з корупцією. Спілкувалися про підводні міни, які заклали парламент і президент, через законодавство про боротьбу проти корупції.

— Чи можна сказати, що США розчаровані в українській владі та Україні?

— В Україні не знаю, а в нашій владі так точно.

— З чим пов’язане таке розчарування?

— По-перше, у нас відсутня чітка державницька позиція. Американці кажуть: «Ви хочете санкції. А ви їх самі проти російського агресора застосували? Чому ви їх вимагаєте від нас та Європейського Союзу, коли самі допомагаєте Росії?». Правда, американці більше цікавляться своїми внутрішніми питаннями, ніж Україною. По-друге, у нас немає реальної боротьби з корупцією. Вони переймаються з цього приводу, бо українська корупція затримає їх інвестиції. Економіка для США завжди була на першому місці. Ось і все.

— Що думають американці з приводу намагань української влади підпорядкувати НАБУ парламенту і президенту?

— З конгресменами ми це питання не обговорювали. А що стосується функціонерів, вони дійсно вважають, що утиски НАБУ існують. Але, по суті, справи, які розслідувалися Національним антикорупційним бюро України, можна викинути у смітник. Бо керівника НАБУ призначили в неконституційний спосіб. І це буде підставою вважати, що працівники бюро зібрали свої докази проти корупціонерів незаконно. Цим американці були страшно здивовані. Я ж їм порадив прочитати нашу Конституцію.

— Чи не висловлювали американці претензії з приводу дій Порошенка і Гройсмана?

— Вони в цілому незадоволені поведінкою всієї української влади.

— А зміни політики США з приводу України на зустрічі обговорювали?

— Ні.

— Що у США кажуть з приводу Саакашвілі?

— Ми це питання на зустрічі не обговорювали. Воно не підіймалося.