Микола Голомша: історію мають коментувати історики, а не політики

Я розцінюю закон, прийнятий 26 січня як прояв глобального гібридного тероризму. У його прийнятті я вбачаю руку Московії. Раніше вона розсварювала наші народи. Зараз Московія використовує колаборантів у Польщі і на міжнародній арені. Ця країна за брудні гроші намагається нав’язувати теми, що викликають розбрат.

Микола Голомша: історію мають коментувати історики, а не політики

Зміни, які 26 січня вніс польський Сейм до закону про Інститут національної пам’яті викликали неабияку хвилю обурення в Україні. Тепер усі, хто підтримує дії ОУН УПА можуть бути притягнені у Польщі до кримінальної відповідальності. Тим часом міністерство закордонних справ України висловило «глибоку стурбованість» і попросило не зображати українців винятково як «злочинних націоналістів» та «колаборантів третього рейху». Чому деякі польські політики фактично повторюють риторику кремлівських пропагандистів, i-ua.tv пояснив лідер партії «Патріот» Микола Голомша.

— За часів президентства Кравчука Верховна Рада і Сейм прийняли документи, які стосувалися примирення українського і польського народів. Зараз Польща зробила крок назад?

— Ми вважаємо, що на міжнародному рівні неприпустимо втручатися у внутрішні справи інших країн та ганьбити їх героїку. Це заборонено статутом ООН. Всі держави мають суверенне право існувати відповідно до своїх конституцій і міжнародного права, а також на співпрацю та взаємоповагу.

Я розцінюю цей закон як прояв глобального гібридного тероризму. У його прийнятті я вбачаю руку Московії. Раніше вона розсварювала наші народи. Зараз Московія використовує колаборантів у Польщі і на міжнародній арені. Ця країна за брудні гроші намагається нав’язувати теми, що викликають розбрат.

Зрештою, наші держави мають поважати минуле одне одної. Історія Польщі багата на власну героїку. Наприклад, вона має свою армію Крайову, яка захищала польській народ. УПА, у свою чергу, захищала українців, боролася проти радянської влади та інших поневолювачів і колоніалістів. Якщо дивитися тверезо, то влада Польщі просто не може засуджувати вояків Української повстанської армії. До речі, Степан Бандера, чия постать опинилася по за польським законом, відсидів 5 років у німецьких концтаборах. Його ув’язнили нацисти, бо він не скорився і не відкликав Акт відновлення Української Держави від 30 червня 1941 року. У результаті, німці всю його родину піддали репресіям.

На моє переконання, історію мають коментувати історики, а не політики. Принаймні, останні повинні спиратися на достовірні факти, а також оперувати міжнародним правом. Польські депутати не можуть українцям нав’язувати своє бачення наших героїв. Це — внутрішнє питання України. Крім того давати оцінки минулим конфліктам мають право тільки науковці. А ми не повинні жити минулим, бо тоді ніколи не побачимо майбутнього.

Ще раз кажу: польський закон є проявом глобального гібридного тероризму, ініційованого Росією. Правда, подібні речі відбувалися і в Україні за часів Януковича. Коли він прийшовши до влади, Партія регіонів почала роздмухувати тему волинської різні. Деякі депутати від ПР ініціювали у парламенті збір підписів за вибачення перед Польщею. На мою думку, ці люди повинні бути піддані розслідуванню в рамках провадження про зраду Батьківщини. Я не виключаю, що появі цього антиукраїнського закону посприяли наші колаборанти, які втекли до Росії. Аж надто добре видно їх брудний почерк та технології. Зараз, вони намагаються зганьбити Україну, щоб її роздерти і не дати можливості для її нормального функціонування. Однак президент Польщі зробив відповідну заяву, пообіцявши переглянути цей антиукраїнський закон.

— На Вашу думку, чому була настільки м’яка заява нашого МЗС з приводу цього антиукраїнського закону?

— Чесно кажучи, для мене також залишається незрозумілою реакція українського МЗС. Вона є неправильною. У офіційній заяві мала б бути викладена теза про те, що подібна політика — метод обдурити як українців, так і поляків.

— Польські політики звинувачують Степана Бандеру у співпраці з нацистською Німеччиною. Однак на похованні Юзефа Пілсудського був присутній Адольф Гітлер власною персоною. Як тоді можна звинувачувати ОНУ УПА у дружбі з третім рейхом? Чи не намагаються поляки посилити комплекс національної меншовартості українців, аби ми вважали себе другорядними по відношенню до них?

— Ще раз кажу: цей антиукраїнський закон — результат діяльність відповідних технологів і навіть цілих брудних груп, які мають за мету роз’єднати політичну солідарність України і Польщі. Вони хочуть розсварити обидві держави за принципом «розділяй і володарюй». Технологи, які розробляли картинку суперечностей і війни між польським і українським народами та їхніми правими силами, навмисно обирають суперечливу тематику.

Прийнятий 26 січня закон — справа рук московських «фахівців». Зараз вони використовують довіру поляків, з якими спільно розробляли технологію щодо волинської різні. Ці люди у купі з українськими колаборантами — «нардепами» з Партії регіонів знайшли ще один спосіб розсварити обидва народи. Тепер вони подають як доконаний факт співпрацю Степана Бандери з нацистами. Також не без їх старань українці акцентують увагу на присутність Адольфа Гітлера на похороні Юзефа Пілсудського. Технологи це роблять для того, щоб між нашими народами була посіяна ненависть. Однак подібні питання вже давно були вирішені істориками. Тому, і українці, і поляки мають бути вищими за брудні інтриги технологів.

Ірина Сатарова