Вадим Хомаха: Порошенко бажає повернути російських офіцерів до СЦКК

Для поновлення роботи російських офіцерів у Сумісному центрі з контролю і координації режиму припинення вогню (ЦСКК) Кремль бажає отримати мандат для своїх військових. У цьому документі мають бути закріплені гарантії їх знаходження на території України. Чим займається так званий СЦКК і хто хоче повернути військових агресора в Україну, погодився пояснити у бліц-інтерв'ю для i-ua.tv керівник проекту «Digests & Analytics Ukraine» Вадим Хомаха.

Вадим Хомаха: Порошенко бажає повернути російських офіцерів до СЦКК

Для поновлення роботи російських офіцерів у Сумісному центрі з контролю і координації режиму припинення вогню (ЦСКК) Кремль бажає отримати мандат для своїх військових. У цьому документі мають бути закріплені гарантії їх знаходження на території України. Чим займається так званий СЦКК і хто хоче повернути військових агресора в Україну, погодився пояснити у бліц-інтерв'ю для i-ua.tv керівник проекту «Digests & Analytics Ukraine» Вадим Хомаха.

— Що таке СЦКК і чим він займається?

— Це незаконно створена структура начебто на підставі розпорядження президента від вересня 2014 року. Я подавав запити до різних владних установ, але так і не зміг отримати, а ні положення про неї, а ні наказу Генерального Штабу, на основі якого вона з’явилася. Волонтер Роман Донік оприлюднив лист одного з генералів СЦКК до начальника генерального штабу збройних сил РФ. У ньому він скаржився на поведінку українських військових по відношенню до російських офіцерів. Але ж ми чудово розуміємо, що вони — кадрові розвідники ГРУ і українські вояки, що входять до складу цього створення, це дуже добре розуміють.

Тобто, в нашій країні протягом трьох з половиною років без дозволу парламенту діяла сумнівна структура, працівники якої вели шпигунську діяльність на окупованій і не окупованій територіях. Ініціатива повернення російських військових до СЦКК виходить від президента Порошенка, начебто без цього «центру» неможливо дотримати режим припинення вогню на Донбасі. Такі дії потрапляють під статтю Кримінального кодексу про державну зраду. Іншими словами, наша влада бажає допомагати окупантам під час війни. Вона працює на ворога, стверджуючи, що без взаємодії з ним неможливо врегулювати конфлікт на Донбасі. Але такі дії мають назву — колабораціонізм.

— Ви сказали, що центр створений незаконно. Поясніть, будь ласка, чому?

— Для утворення такої структури потрібен дозвіл від парламенту на присутність військових іноземної держави на території України. Подібного документу ВР не надасть. Бо він виглядатиме як легалізація російських військових на окупованих і неокупованих територіях України під час війни. Саме тому, влада і засекретила всі документи про СЦКК. Вона так вчинила для виконання мінських домовленостей. А що таке мінські домовленості? Це незрозумілий протокол, на підставі якого, Україна в односторонньому порядку виконує якісь вимоги на користь окупанта. На мій погляд, мінські домовленості треба розглядати як капітуляцію України. Але спроба законодавчо легалізувати цю капітуляцію через Верховну Раду Порошенку поки не вдається.

— Спочатку російські офіцери працювали у СЦКК, а потім їх вивели. Але ж феесбешникам ніби повинно бути вигідно знаходитися у подібному центрі. Чому так сталося?

— Я вважаю, вони десь «спалилися». Це настільки стало очевидним для всіх, що простіше було одних вивести, щоб потім завести інших.

— Тобто, Росія зараз намагається повернути своїх шпигунів до українського СЦКК?

— Тут проблема в іншому. Ініціатива повернення кремлівських шпигунів виходить, перш за все, від Петра Порошенка, і це є найголовнішим. Спочатку влада висловилася про потребу у російських ГРУшниках, а потім Росія почала торгуватися про умови їх повернення. Ось і все. Вони потрібні для легалізації капітуляції. Теоретично, російські офіцери начебто допомагають підтримувати режим припинення вогню. Однак, їхня присутність не легалізована, і Росія це дуже добре розуміє. Саме тому, вона і вимагає від України надання їм офіційного мандату. Якщо українська влада на це погодиться, стане зрозуміло, що вона оголосила офіційну капітуляцію. І таким чином визнає, що Росія не має жодного відношення до війни на Донбасі.

Ірина Сатарова