Святослав Стеценко: американські Javelin не є панацеєю для перемоги у війні з Росією

У Державному департаменті США поки що не підтвердили поставку в Україну переносних протитанкових ракетних комплексів Javelin. Про це на прес-конференції повідомила його офіційна представниця Гізер Нойєрт. Чи отримає України Javelin і як наявність цієї зброї вплине на хід війни з московським агресором, i-ua.tv погодився розповісти полковник запасу Святослав Стеценко

Святослав Стеценко: американські Javelin не є панацеєю для перемоги у війні з Росією

У Державному департаменті США поки що не підтвердили поставку в Україну переносних протитанкових ракетних комплексів Javelin. Про це на прес-конференції повідомила його офіційна представниця Гізер Нойєрт. Чи отримає України Javelin і як наявність цієї зброї вплине на хід війни з московським агресором, i-ua.tv погодився розповісти полковник запасу Святослав Стеценко.

— На Вашу думку, із чим пов’язана така невизначеність Держдепу?

— Просто так Javelin передавати не можна. По-перше, треба провести підготовку людей і навчити їх працювати з переносними протитанковими ракетними комплексами. В іншому випадку — вони будуть лише таким собі загрозливим залізом, яке не можна використати. Javelin, як і будь-яка зброя мають відповідні характеристики і правила застосування. Американці не зацікавлені передавати ракетні комплекси без ефективного використання. Бо це стане не лише витрачанням грошей, але і ударом по їх репутації. По-друге, України має забезпечити відповідні процедури зберігання Javelin. Для Сполучених Штатів Америки важливо, аби ця зброя не потрапила до рук Московії.

— У США не виключають, що українські чиновники можуть продати протитанкові ракетні комплекси?

— Ні. Питання стоїть так, щоб їх не захопили. Наприклад, систему Javelin передають у підрозділ, а потім про це дізнаються московити і захоплюють її. Таким чином, вони потім відкривають для себе її технологію і способи протидії. Ці проблеми існували раніше, і я не знаю на якому етапі розв’язання вони знаходяться зараз.

Але, так чи інакше, рішення про передачу Україні протитанкових ракетних комплексів Javelin прийняте. Зараз тільки питання у дотриманні українцями умов американців щодо ефективності їх застосування і забезпеченні процедур.

— Коли Ви говорили про процедури, мова йшла про організацію навчання наших військових?

— Для цього американці фінансують роботу своїх інструкторів в Україні. На оплату їх послуг йде значна частина витрат США, спрямованих на допомогу нашій державі по зміцненню оборони.

— Коли Україні передадуть Javelin, як їх будуть використовувати?

— Тут ніхто нічого точного сказати не може. Це рішення прийматиме військове керівництво. На превеликий жаль, у нас не роблять як у передових державах світу. В Україні подібні рішення, зазвичай, приймаються не командиром підрозділу на балансі якого перебуває зброя, а «самим верхнім штабом». Тому, говорити про ефективність використання Javelin неможливо. Яким чином вони будуть застосуватися, залежить від нашого військового командування.

— На Вашу думку, як система Javelin вплине на хід війни з Росією?

— В цілому, жодна окремо взята зброя не здатна вплинути на хід війни. Звісна річ, протитанковий ракетний комплекс Javelin має свої характеристики і за певних умов може бути ефективним. Якщо його правильно застосувати, він збільшить вогневі можливості наших сухопутних підрозділів по боротьбі проти броньованої сили противника. Однак Javelin не є панацеєю. Він добре працюватиме лише у комплексі з іншими системами озброєння військової техніки і за умов правильної організації бойових дій.

Нам насамперед, потрібно змінювати систему управління збройних сил: бойове і оперативне забезпечення і головне — провести ідеологічну роботу. Необхідно зламати радянську та пострадянську військові традиції і поширити стандарти поваги до військових. Іншими словами, нам варто зробити популярними цінності, які є притаманними країнам НАТО.