Х’юг Мінгареллі лобіює інтереси української влади?

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Х’юг Мінгарелі на прес-конференції назвав ідіотами всіх, хто не бачить реформ в Україні.

Х’юг Мінгареллі лобіює інтереси української влади?

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Х’юг Мінгарелі на прес-конференції назвав ідіотами всіх, хто не бачить реформ в Україні .

«Я не буду зараз перераховувати список реформ, які були впроваджені в дуже важких умовах, однак, якщо ви цього не бачите, — ви або ідіоти, або люди з обмеженою точкою зору. Якщо ви сумніваєтеся, скажіть мені, і я вам висловлю весь список надзвичайних амбітних реформ, які були розпочаті», — заявив він.

Чому високопоставлений європейський дипломат у публічному виступі вдався до навішування ярликів і чи не лобіює він інтереси української влади, i-ua.tv поцікавився у авторитетних людей. Їхні думки ми публікуємо у цьому невеличкому бліцопитуванні.

Віктор Шишкін, Суддя Конституційного Суду України у відставці

Ми б могли піти шляхом «сам дурень». Знаєте, Мінгареллі також можна назвати ідіотом, якщо він вважає реформами те, що відбувається в Україні. Напевно, спочатку йому треба було прочитати енциклопедію і з’ясувати для себе визначення цього слова. І тільки після цього робити висновки: є в Україні реформи, чи немає.

Я не знаю, нащо він сказав ці слова: за хабар, через своє неуцтво, чи дурість. Але так чи інакше, він лобіює інтереси нашої бездарної влади. Те, що вона робить — це не реформи, а пограбування українського народу і заробляння брудних грошей у свої кишені.

Мені відразу пригадався мінський договорняк, який підписали Меркель і Олланд. У мене виникає до них питання: «Ви хоча б прочитали цей документ?».

Там написана справжня капітуляція. Там України немає. Там є газовий зимовий контракт для Європи та гуманітарний і торгівельний простір від Атлантики і до Тихого океану. Вони більше стурбовані собою, ніж нами. Я вважаю європейських чиновників, які образили український народ — такими ж самими бездарями як Олланд і Меркель.

Вадим Хомаха, керівник проекту «Digests & Analytics Ukraine»

Заява Мінгареллі спрямована не проти української влади, а проти українського народу. Якщо він чогось не бачить, це не значить, що цього немає.

Можливо, йому потрібно купити окуляри? Я вважаю, що після такої заяви його потрібно відкликати. Образа громадян тієї країни, де присутній дипломат — річ, яка не може бути пробачена за будь-яких умов.

Тому, перше, що мало б зробити міністерство закордонних справ України — надіслати ноту до комісаріату ЄС щодо поведінки свого посла.

Євген Жовтяк, громадський діяч

Навіть у розмові з ворогами, дипломати ніколи не вдаються до таких висловів. Хотів би сказати, що реформ в Україні, зокрема тих, які стосуються широко розрекламованих антикорупційних заходів не бачать інші світові інституції, зокрема — Міжнародний валютний фонд. Він, до речі, в черговий раз припинив надання кредитів нашій державі у зв’язку з відсутністю реальної боротьби з корупцією. Світовий банк так само дуже низько оцінив кроки нашої влади з подолання корупції.

Були неодноразові заяви з боку Державного департаменту Сполучених Штатів Америки, які також є українськими кредиторами. Там вважають, що Україні потрібно бути більш наполегливішою у боротьбі з корупцією.

Якщо дипломат такого високого рівня раптом дозволяє собі подібні слова, потрібно шукати причину його поведінки. На мій погляд, вона дуже проста. Х’югу Мінгареллі зараз 64 роки і він закінчує свою кар’єру саме в Україні. Скоріш за все, з посади керівника представництва ЄС в нашій державі він піде на пенсію. Не виключно, що українська влада йому запропонувала такий соціальний пакет, від якого він просто не зміг відмовитися, і фактично, перетворився на речники штабу кандидата у президенти Петра Порошенка на виборах 2019 року. Іншого пояснення того, чому він бачить реформи, яких не знайшов ні Міжнародний валютний фонд, ні Світовий банк я дати не можу.

Закінчується його кар’єра і, очевидно, що між честю і економічними преференціями він обрав служіння режиму Порошенка за вигідний соціальний пакет. Ми знаємо про існування корупції не тільки в Україні, але і в дуже розвинених державах. Зокрема, пам’ятаємо, як колишній канцлер ФРН не зміг відмовитися від пропозиції попрацювати у представництві Газпрому. Тому, очевидно, що Х’юг Мінгареллі отримав вигідну пропозицію від Петра Порошенка і зараз просто відробляє свій соціальний пакет.