Українські громадські діячі мають свої застереження щодо миротворців на Донбасі

Європейський Союз готовий підтримати розміщення міжнародного миротворчого контингенту на Донбасі, якщо Радбез ООН прийме відповідне рішення.

Українські громадські діячі мають свої застереження щодо миротворців на Донбасі

Європейський Союз готовий підтримати розміщення міжнародного миротворчого контингенту на Донбасі, якщо Радбез ООН прийме відповідне рішення.

Про це напередодні візиту до Києвав інтерв’ю УНІАН заявила верховна представниця ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні.

«Рішення про таку місію приймається Радою Безпеки ООН, а не Європейським союзом. Якби місія, узгоджена Радою Безпеки ООН, могла б допомогти просуванню реалізації Мінських угод, ми б, звичайно, були тільки «за», — підкреслила Могеріні.

«Ми хотіли б, щоб Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні мала повний доступ до всієї території України, в тому числі вздовж українсько-російського кордону, відповідно до свого мандату», — наголосила вона.

Прокоментувати слова високопоставленої очільниці ЄС редакція i-ua.tv попросила відомих громадських діячів Святослава Стеценка та Віктора Шишкіна.

Святослав Стеценко:

«Позиція представників Європейського союзу цілком зрозуміла. Їх завдання полягає в тому, щоб позбутися військового конфлікту поруч зі східними кордонами Євросоюзу. Оскільки Європа вже взяла участь у цих «мінських договорняках» то звісно вона повинна сприяти вирішенню цього питання.

Шкода, що позиція офіційного Києва полягає в тому, що мінський формат необхідно дотримуватися, адже, на мою думку, він не сприяє вирішенню конфлікта, а лише «заморожує» його. Втім європейська дипломатія працює з фактами, а факт полягає в тому, що європейська держава Україна підтримала напрямок руху в бік виконання саме Мінських домовленостей і Європа через своїх представників нас в цьому підтримує.

Якби Україна взяла курс на боротьбу з окупантами відповідно до Конституції України і Закону України «Про оборону» і всіма доступними засобами боролася — впевнений, що Євросоюз підтримав би нас і в такому випадку також! Тож висновок простий: «Все в наших руках!».

Віктор Шишкін:

«Європа знову, як завжди, не визначає чіткі параметри з приводу чого, з ким і де повинна відбутись миротворча місія? Якщо ми скажемо, що плануємо політ на Марс — технічно ми готові летіти сьогодні? Ні! А через два роки? Можливо… А через 10 років? Можливо полетимо!

Тож спочатку задаються певні параметри! Я не проти миротворчої місії, але на яких умовах і де вона має бути?

Якщо всі визнають, що Росія є агресором і окупантом, то тоді миротворча місія повинна стояти на кордоні між Україною і Московією.

В іншому випадку це не миротворча місія! Це санкціонування окупації нашої території або поява колаборуючих з Росією буферних зон, на кшталт умовних ЛНР та ДНР.

Якщо ж мова піде про миротворчу місію по так званому «кордону розмежування», а ми знаємо, що це лінія фронту, а не лінія розмежування — я категорично проти, тому що це узаконює «статус кво». Це те, чого добивається Росія — побудова псевдодержавних утворень під їх патронатом.

З іншого боку сита Європа, яка «гладить свій живіт» через газову голку таким чином узаконює не на користь, а всупереч інтересам України і на користь свого спокійного життя цей «конфлікт» а по суті війну!

Денис Абубакіров