Святослав Стеценко: наші можновладці не хочуть нести витрати на збройних конфлікт проти Московії

Пан Порошенко не хоче виконувати свій конституційний обов’язок головнокомандувача і шукає шляхи його уникнення. Саме тому влада запропонувала Операцію Об’єднаних сил, а депутати прийняли під неї відповідний закон. Однак вона не відповідає правовому режиму воєнного стану.

Святослав Стеценко: наші можновладці не хочуть нести витрати на збройних конфлікт проти Московії

Операція Об’єднаних сил, яка прийде на зміну АТО має стартувати після відповідного указу президента України. Про це повідомив командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенатн ЗСУ Сергій Наєв. Дізнавшись про заміну звичної абревіатури АТО на ООС у пересічного українця може виникнути ряд питань. Наприклад: «що дасть перейменування операції?», «Чи сприятиме новий формат відновленню територіальної цілісності України?», «Чому влада не використовує існуючу законодавчу базу, де чітко прописано, як потрібно діяти під час військової агресії? «. Із такими питаннями i-ua.tv звернувся до полковника запасу Святослава Стеценка.

— Навіщо Україні потрібна Операція Об’єднаних сил? У законодавстві і так прописано, як діяти в умовах військової агресії .

— АТО себе давно вичерпало, і знадобилася нова картинка. Операцію Об’єднаних сил вигадали для того, щоб наші можновладці не несли витрат на збройних конфлікт проти Московії. Тобто, пан Порошенко не хоче виконувати свій конституційний обов’язок головнокомандувача і шукає шляхи його уникнення. Саме тому влада запропонувала Операцію Об’єднаних сил, а депутати прийняли під неї відповідний закон. Однак вона не відповідає правовому режиму воєнного стану.

Юридично, за Операцію Об’єднаних сил нестиме відповідальність Генеральний Штаб. Де-факто, він керував АТО, але де-юре, це робила Служба безпеки України. А самі форми і способи дії жодним чино не зміняться: наші бійці продовжать сидіти в шанцях.

— Чи не здається Вам, що оголошення Операції Об’єднаних сил чиясь гра?

— Так це була гра олігархів з самого початку АТО. А влада, замість того, щоб діяти відповідно до Конституції, Законів «Про оборону України» та «Правовий режим воєнного стану», вдається до хитрощів. Вона хоче перекласти відповідальність за всі негаразди і втрати на пересічних громадян. Для неї найголовніше — продовжити заробляти і не втратити свої бізнес-інтереси в Московії.

— На Вашу думку, чи сприятиме оголошення Операції Об’єднаних сил звільненню окупованих територій?

— Без вжиття рішучих заходів, передбачених Конституцією та Законами «Про оборону України» та «Правовий режим воєнного стану» я не бачу жодних перспектив для звільнення окупованих територій. Україну потрібно перевести на воєнні рейки, а також запровадити зміни в економічній та соціальній сфері. Це дозволять мати необхідні ресурси і підтримку більшості населення. Наголошую: ніхто окрім нас не звільнить окуповані території.

Ірина Сатарова