Ерфан Кудусов: Росія сьогодні запроваджує геноцид у Криму

Населення, яке жило в Криму до окупації, апріорі вважається нелояльним. Тому, росіяни поставили задачу спочатку максимально витиснути кримських татар, а потім взятися за інших громадян, не залежно від їх національності. Тим більше, це допоможе Росії зекономити і на пенсійних, і на соціальних виплатах.

Ерфан Кудусов: Росія сьогодні запроваджує геноцид у Криму

Держава-агресорка розбудовує військову базу на території окупованого Криму. Півострів заселяється вихідцями з материкової Росії, у цей же час відбуваються репресії проти кримських татар і представників інших народностей. За словами експерта з окупованих територій Юрія Смелянського, перевага під час прийому на роботу в Криму віддається вихідцям з материкової Росії. Крім того, за планами Росії врази скоротити кількість цивільного населення на півострові. Чим перед Кремлем завинили звичайні люди, i-ua.tv запитав у кримськотатарського активіста Ерфана Кудусова.

— Росія дійсно вирішила скоротити кількість цивільних у Криму?

— Військову базу повинна обслуговувати певна кількість людей. Є приблизні розрахунки, за якими на стотисячний контингент, достатньо півмільйону цивільних. У Криму на даний момент проживає понад два мільйони громадян. З них близько 300.000 — кримські татари. Зрозуміло, що вони не цікавлять окупантів ні в економічному, ні в соціальному, ні в моральному, ні в якомусь іншому аспекті життя. Те ж саме стосується й решти цивільних, за винятком людей, що переїхали з материкової Росії і тих, хто обслуговує військових.

Більше того, населення, яке жило в Криму до окупації, апріорі вважається нелояльним. Тому, росіяни поставили задачу спочатку максимально витиснути кримських татар, а потім взятися за інших громадян, не залежно від їх національності. Тим більше, це допоможе Росії зекономити і на пенсійних, і на соціальних виплатах. Ні для кого не секрет, що кількість пенсіонерів і осіб, яким потрібна соціальна підтримка у Криму вище середнього. На півострів завжди з’їжджалися літні люди, які бажали мешкати на теплому півдні. Звісна річ, що Російську Федерацію такі люди не цікавлять, і вона бажає з себе зняти цей вантаж. Вона спробує перекласти ці витрати на Україну, або інші держави, куди виїдуть нелояльні громадяни.

— Тобто, Росія хоче змінити населення?

— Вона не хоче, вона вже це робить. До речі, ознакою геноциду є не тільки фізичне знищення людей, але й зміна етнічного складу населення. Таким чином, Росія сьогодні запроваджує геноцид у Криму.

— Кримські татари для Росії нелояльний народ, і зрозуміло чому. А що Ви скажете з приводу представників інших націй, які проживають на теренах окупованого півострову?

— Те ж саме. Для Росії вони також нелояльне населення. Чому? Бо ці люди жили в достатньо вільній країні Україні. У них є звички свободолюбства, вони можуть демонструвати свою позицію за допомогою участі в мітингах. Тому, якщо ми застосуємо вимірювальну шкалу, ці люди займуть друге місце після кримських татар за рівнем нелояльності. Тут все дуже просто.

— А як щодо ватників, які кричали «Путін пріді»?

— Вони не цікавлять Кремль, бо також громадяни України. Не для кого не секрет, що псевдокозаки намагалися відстояти якісь свої права в окупованому Криму. Але їх, як і всіх неугодних кремлівському режиму заарештували, «запакували» та відвезли на допит. Як бачите, їх не врятувало навіть те, що вони у 2014 році кричали «Путин пріді». Козаки також піддалися усій міці російської репресивної машини. Вони вже свою справу зробили. Тепер вони використаний матеріал. Їм на заміну приїде російське населення, яке не має досвіду проживання в Україні і апріорі вважається лояльним до РФ.

— Як Кремль заманює людей з материкової Росії?

— Так нікого заманювати насправді не треба. По-перше, вони змінили особовий склад Чорноморського флоту і збройних сил. Усі кримські чиновники і правоохоронці — вихідці з материкової Росії. Звісна річ, вони з собою привозять свої сім’ї на окупований півострів. А ті, хто має бізнес — своїх партнерів та корупційні схеми. Вони ж не робитимуть бізнес з кримчанами?

Усе йде таким собі ланцюгом. Наприклад, якщо привезти одного генерала ФСБ, за ним переселиться близько тисячі осіб. Таких генералів і дрібних та середніх чиновників може бути десятки, сотні, або навіть тисячі. За нашими оцінками їх переїхало до Криму від 200 до 800 тисяч осіб на постійне, або тимчасове проживання. Це дуже багато, якщо взяти до уваги той факт, що до окупації в Криму мешкало 2.100.000 осіб.

— Що робити Україні з цими людьми після звільнення Криму?

— З людьми, які приїхали після окупації все достатньо просто. Ті громадяни не України, які заїхали в Крим на постійне місце проживання, за всіма нормами міжнародного законодавства мають бути депортовані. Їм навіть нерухомість на півострові не допоможе. А ось Громадяни України, що отримали російські паспорти, потрапляють під дію закону про колаборантів. По тим з них, хто активно співпрацював з окупантами і задіяний в злочинах проти людини і прав громадян, відкриють кримінальні справи.

— Ви сказали, що будуть депортовані всі, хто прибув на терени Криму після окупації. А якщо мова йде не про чиновників, чи правоохоронців, а, скажімо, про вчителів, чи лікарів?

— Ці люди незаконно перетнули український кордон і зобов’язані бути депортованими. Їх професія не має жодного значення.

Ірина Сатарова

Рекомендовані публікації