Дніпровці влаштували мітинг на підтримку бранців Кремля

За офіційними даними у заручниках бойовиків на окупованих територіях досі лишаються 113 людей. Понад 300 військових та цивільних вважаються зниклими безвісти. Кремль незаконно утримує за ґратами більше 79 політв’язнів.

Дніпровці влаштували мітинг на підтримку бранців Кремля

У Дніпрі 10 липня відбулася акція «Свободу — полоненим». Мешканці міста у вечорі зустрілися біля парку ракет та принесли з собою портрет полонених і безвісти зниклих бійців та цивільних.

— Мій син Руслан Сугака служив у 40-му батальйоні «Кривбас», він не вийшов з іловайського котла і потрапив до полону. Наша сім’я береться за повернення Руслана додому. Моя онучка кожен вечір пише татові листи і складає їх під його портретом. Я хочу зачитати один, щоб ви знали як важко сім’ї чекати батька: «Я і мій братик Денис чекаємо свого тата понад 3 роки. Вся сім’я дуже хоче щоб він повернувся. Ми писали листи у різні відомства, але відповіді не отримали. Я не можу зрозуміти, чому тата немає з нами. Наша мрія, щоб він повернувся додому. Я хочу, щоб наша сім’я була знову щаслива, щоб ми гралися з татом…», — розповіла мама Руслана Сугака.

Куратор 40-го батальйону «Кривбас» зміг організувати поїздку мам безвісти зниклих та полонених бійців до Німеччини. Там вони провели мітинг перед зустріччю «нормандської четвірки».

— Міністр закордонних справ України Павло Клімкін помахав рукою з віконця своєї автівки, — розповідає Микола Колесник. — Але він не вийшов, щоб потиснути руки мамам, обійняти їх та подякувати за мужність.

Ми не повинні забувати родини загублених на війні бійців і цивільних. Вони живуть серед нас і їх сотні. Я пропоную перейматися їх проблемами, залучати органи місцевої і центральної влади, аби вони приділяти їм більше уваги, бо на законодавчому рівні родини полонених та зниклих безвісті і досі залишаються незахищеними.

Нещодавно ми зіткнулися з прикрим випадком, коли боєць взяв у банку кредит на 9.700 гривень. Представники виконавчої служби фінансової установи прийшли до військової частини і вручили лист із боргом у 351.000 гривень. Родичі цього бійця звернулися за допомогою не до держави, а до громадської організації «Батальйону національного захисту «Кривбас». Повірте мені, ми доведемо цю справу до кінця, але вона, на жаль випадок — непоодинокий. Тому, звертайте увагу на родини полонених і зниклих безвісті воїнів, цікавтеся, знайте прізвища тих, хто знаходиться в полоні: і політичних в’язнів і військових. Будьте їм вдячними. Ми не можемо собі дозволити такої розкоші, як забути родини забутих на війні, — зазначив Микола Колесник.

Під час мітингу збирали підписи під зверненням до української влади на підтримку полонених та зниклих безвісти. Активісти та правозахисники вимагають вжити заходів щодо звільнення всіх громадян України, незаконно позбавлених волі на тимчасово окупованих територіях та в РФ. Вони вважають за необхідне імплементацію міжнародного гуманітарного права в питаннях, пов’язаних з утриманням в полоні та звільненні українських військовослужбовців та цивільних громадян. Також у зверненні просять забезпечити допуск міжнародних гуманітарних місій для контролю за дотриманням прав полонених і створити комісію з питань мінських угод щодо обміну. Активісти також вимагатимуть включити до порядку денного Верховної Ради і негайно розглянути законопроект «Про реабілітацію колишніх полонених і статус полоненого».

За офіційними даними у заручниках бойовиків на окупованих територіях досі лишаються 113 людей. Понад 300 військових та цивільних вважаються зниклими безвісти. Кремль незаконно утримує за ґратами більше 79 політв’язнів.

Акцію «Свободу — полоненим» організували «Українська асоціація полонених», «Берегиня» та «Правозахисна група «Січ».

Священики з різних конфесій помолилися за звільнення українських захисників та цивільних. Духовенство УПЦ КП, УГКЦ, римо-католицької та вірменської церков, а також представник мусульманської громади Дніпра назвали імена українців, які знаходяться в полоні.

Ірина Сатарова