Святослав Стеценко: росіяни нас вітають знищенням українців, а ми їх — обіймами

Московія великого наступу не планує, принаймні у найближчі дні. Ознак підготовки до повномасштабного вторгнення поки не видно.

Святослав Стеценко: росіяни нас вітають знищенням українців, а ми їх — обіймами

На День Прапора, 23 серпня на війні з Росією загинули 5 українських захисників, а ще 7 отримали поранення. Чи не означає загострення ситуації на фронті перед Днем Незалежності ймовірність широкомасштабного наступу? Про це i-ua.tv запитав полковника запасу Святослава Стеценка.

— П'ятеро загиблих — це привітання з Днем Прапора від російсько-терористичних військ? Чи не свідчить загострення на фронті про бажання Кремля розпочати широкомасштабну війну проти України?

— Московія великого наступу не планує, принаймні у найближчі дні. Ознак підготовки до повномасштабного вторгнення поки не видно. Вочевидь, вони передали привіт українцям у зв’язку з Днем прапора і Днем незалежності. Вони дали зрозуміти, що всі розмови верховного головнокомандувача, начальника генерального штабу і командувача об’єднаних сил про контроль над ситуацією — не більше, ніж слова. Насправді, ситуацію контролює наш ворог. Він діє активно у потрібний йому підступний спосіб. А ми, на жаль, можемо тільки реагувати на це.

Щодо бою під Кримським ми подробиць не знаємо, бо командування їх приховує. Але за моєю версією, наші підрозділи заглибилися у сіру зону, зайняли там позиції. Таким чином, вони скоротили відстань до противника, створивши зручні умови для несподіваного нападу. Ворог задіяв артилерію, а з нашого боку — лише озброєння одного мотопіхотного взводу: МБП та гранатомети. Це означає, що ніякої вогняної підтримки хлопцям не надали.

— Про що свідчать слова Порошенка про визнання невиконання обіцянки щодо швидкого закінчення АТО? Вони можуть бути сигналом зміни ситуації на передовій?

— Він сказав лише про одну зі своїх обіцянок. І контекст його слів такий: він лише у цьому помилився, а все решта — зробив. Але він брехав. Все, що він обіцяв перед виборами і після — неправда. І зараз він це намагається звести лише до однієї помилки. Що йому іще казати? Заява у Дніпрі — чергова передвиборча брехня Порошенка.

— Вороги проводять обстріли українських позицій перед святами. Складається враження, ніби це — таке привітання.

— Ми їх теж вітаємо: збільшенням товарообігу з Україною, зростанням числа наших громадян, які виїздять до них на заробітки, відвідуванням нашими артистами і спортсменами Московії. Вони нас вітають знищенням українців, а ми їх — обіймами.