Микола Голомша: Московський патріархат не має жодних прав на собор у Малій Петриківці

Громадські об’єднання і політичні сили повинні стати на захист державного інтересу України. Собор Різдва Богородиці необхідно внести до реєстру пам’яток архітектури. Активісти мають спонукати місцеву владу до рішучого захисту церкви через суд, аби наша українська святиня залишилася у власності громади.

Микола Голомша: Московський патріархат не має жодних прав на собор у Малій Петриківці

Московський патріархат хоче отримати у приватну власність старовинний собор Різдва Богородиці у Малій Петриківці. Про це свідчить позов до Господарського суду Дніпропетровської області, поданий Свято-Різдва-Богородичною парафією Дніпродзержинської єпархії УПЦ МП. Відповідачі — Дніпропетровська ОДА та Петриківська селищна рада. Варто зазначити, що собор, збудований за часів отамана Калнишевського, знаходиться у напівзруйнованому стані. Обидва відповідачі: Дніпропетровська ОДА та Петриківська селищна рада судові засідання ігнорують. Відомства не знаю, кому з них належить пам’ятка архітектури. Про те, як має діяти обласна влада та громадські активісти у цій ситуації, i-ua.tv запитав лідера партії «Патріот» Миколу Голомшу.

«Я оцінюю дії місцевої влади, а саме ОДА і селищної ради як такі, що спрямовані на здачу старовинного храму Різдва Богородиці Московському патріархатові. На жаль, вони не захищають інтереси громади. Звісно, московська церква немає жодних прав на отримання собору, однак вона подала позов недарма. Вона бачить бездіяльність органів місцевої влади. Останні, вступивши у ймовірні домовленості з судом, ігнорують засідання і не представляють інтереси громади. Таким чином, займаючись бездіяльністю, і ОДА і Петриківська селищна рада, фактично, віддають святиню до рук МП. Більше того, вони не вживають відповідних заходів, передбачених чинним українським законодавством, щодо внесення храму до переліку пам’яток архітектури. Тому цей момент вказує на їх бажання підіграти московським попам.

Я вважаю, що громадські об’єднання і політичні сили повинні стати на захист державного інтересу України. Собор Різдва Богородиці необхідно внести до реєстру пам’яток архітектури. Активісти мають спонукати місцеву владу до рішучого захисту церкви через суд, аби наша українська святиня залишилася у власності громади.

Я звертаюся до Дніпропетровської ОДА та Петриківської селищної ради: припиніть бездіяльність! В іншому випадку, ваші чиновники можуть бути притягнутими до відповідальності за інертну позицію, спрямовану на штучне відчуження храму у лоно МП.

Для Московського патріархату навіть не важливий статус пам’ятки архітектури. Втім, вони розуміють наскільки велику духовну, архітектурну та культурологічну цінність представляє храм. Тому, вони борються за душі людей, що знають ціну святині. Але ми не можемо допустити, щоб частина духовного фундаменту не тільки Петриківки, але й України була забрана Московською церквою", — зазначив Микола Голомша у коментарі для i-ua.tv.

Ірина Сатарова