У Дніпрі юрист презентував мрію про ідеальну українську державу

Автор «Народного Гетьманату» радить розпрощатися з тотальним критиканством. Замість постійного скиглення про недоліки існуючої демократичної системи, Юрій Якуба пропонує розробити іншу, більш досконалу. Саме відмова від плаксивої критики і перехід до реальних дій, а потім змін — одна з ключових ідей «Народного Гетьманату».

У Дніпрі юрист презентував мрію про ідеальну українську державу

— Якби не громадський активіст Кирило Дороленко, я б закинув «Народний Гетьманат» на 108-й сторінці, — говорить боєць «Азову». — На той час, я побачив для себе абсолютно очевидні речі. Здавалося б, нащо його продовжувати читати, якщо на мене чекає купа інших книжок? Але Кирило наполіг: «Давай ще 5 сторінок — і все». Так я дійшов до розділу 10 і знайшов те, чого не очікував. У ньому підняті теми, які між собою обговорювали ми — ветерани війни з Росією. В принципі, ідеї Юрія Якуби відповідають нашому баченню, хоча у нас воно буде трохи радикальнішим. Тому, хочу подякувати за цю книжку, бо жоден автор ще не спромігся викласти глобальні речі настільки влучно. У «Народному Гетьманаті» описана ідеальна Україна.

30 вересня юрист Юрій Якуба познайомив дніпровців із мрією про українську ідеальну державу. Презентація його «Народного Гетьманату» відбулася в облдержадміністрації на фестивалі Book Space. Книга є політологічною працею на українознавчу тематику.

Модель влади, запропонована Юрієм Якубою, не містить жодної архаїки. Але враховуючи назву книги, яка робить відсилку до часів козаччини, у потенційних читачів може виникнути питання: «Чому саме Гетьманат?». Відповідь на нього дуже проста: це український термін державного устрою. А Народний, бо за Конституцією джерелом влади в Україні є народ. Саме на нього і покладений контроль за президентом, міністрами, депутатами різних рівнів та іншими представниками державної машини.

«Народний Гетьманат» подібний до «Ідеальної Держави» Платона та «Міста Сонця» Томмазо Кампанелли. Ця праця — художній опис нової концепції України. «Народний Гетьманат» — мрія, яка наснилася Юрієві Якубі 10 років назад.

— Я знаходився на квартирі у Києві і дивився політичне ток-шоу. Кожен із його учасників емоційно відстоював власну точку зору. А зараз буде доречно трохи розповісти про мою роботу в минулому. Свого часу я працював слідчим прокуратури і мав нагоду взяти участь у розслідуванні понад 45 вбивств. Існує така слідча дія як очна ставка. Вона передбачає створення конфліктної ситуації між сторонами заради отримання відповіді на питання: «Хто бреше, а то говорить правду?».Увімкнувши професійну ментальність, я намагався зрозуміти, що врешті-решт відбувається у Савіка Шустера. Телевізор був вимкнутий о першій ночі. Я пішов спати з думкою, що всі учасники ток-шоу мають по-своєму рацію і щиро відстоюють власну точку зору. Але ніхто з них не знав, як вирішити тодішні українські негаразди. У такому хаосі я заснув.

На ранок мені наснилася ідеальна українська держава. У шоці від побаченої картинки, я перевернувся на інший бік, але сон мене більше не брав. У голові промайнула думка: «Юро, прокинься негайно і запиши все на папір, поки не забув». Моментально підриваюся з ліжка і почав міркувати: «Я писав раніше хіба що звинувачувальні висновки. Але гаразд. Як треба писати — значить буду». Я занотував по пунктам головні ідеї сну, склавши штук 10 речень. Потім все записане поклав до кишені і поїхав у Дніпро. Однак я постійно згадував цей сон і поступово приписував абзац до кожного з пунктів. Так народилася більш-менш наглядна картина.

Згодом Юрій Якуба зрозумів: для того, щоб філософська концепція почала працювати, вона має бути записана в Основний Закон. «Народний Гетьманат», за словами його автора, можна назвати новою конституцією України. Спочатку Юрій Якуба опублікував її текст в Інтернеті і ділився ним зі своїми друзями. Ідеї нового українського устрою так припали їм до душі, що вони просили Якубу написати книжку. До речі, «Народний Гетьманат» присвячений двом загиблим Героям: Сергію Табалі та Павлу Левчуку.

— Сергій Табала — наймолодший «кіборг», — розповідає Юрій Якуба. — Він воював з початку бойових дій на Сході і пройшов Донецький аеропорт до свого останнього дня. З ним я познайомився завдяки ідеям «Народного Гетьманату». Сергій мешкав у Сумах і скаржився, що йому ні з ким поговорити про чесну політику. Хлопець, покладаючи великі надії на націоналістичні партії, навіть їздив до Києва, але у столиці на нього чекало розчарування. Один мій товариш дав Сергію пораду: «Їдь у Дніпро, там є нотаріус Юрій Якуба. Він розповість тобі дуже цікаву мрію про Народний Гетьманат. Ось його адреса, тримай».

І уявіть собі: до мого кабінету зайшов п’ятнадцятирічний хлопчина. Я йому запропонував каву і розповів свою мрію, він подякував і поїхав до себе в Суми. У Дніпро Сергій повернувся через півроку і сказав: «Ваша мрія об’єднала навколо мене ціле патріотичне середовище». Він був одним із тих, хто мене спонукав писати. Сергію Табалі посмертно присвоєно звання Героя України.

Інша людина, якій я присвячую «Народний Гетьманат» — мій товариш, політолог Павло Левчук. Він загинув у збитому окупантами літаку ІЛ-76. Павло також підтримував мою мрію і чекав, коли я напишу книжку. Тепер я пропоную вам познайомитися зі сном, який матеріалізувався у цій праці.

Юрій Якуба — перший, хто зміг написати концепцію ідеальної держави на український лад. Автор «Народного Гетьманату» пропонує розпрощатися з тотальним критиканством. Нерідко з екранів телевізорів і стрічки «Facebook», політики різних мастей і рівнів буквально клянуть існуючу систему. Але незважаючи на всі недоліки діючого устрою, вони його змінювати не збираються. Ці люди просто хочуть стати міністрами і депутатами. Читайте, самі очолити теперішній лад. Замість постійного скиглення про недоліки існуючої демократичної системи, Юрій Якуба пропонує розробити іншу, більш досконалу. Саме відмова від плаксивої критики і перехід до реальних дій, а потім змін — одна з ключових ідей «Народного Гетьманату».

Головою нової успішної України має бути гетьман. Аби стати кандидатом на цю почесну посаду, лише високих моральних якостей недостатньо. Гетьман, перш за все, — фахівець державного управління. Саме тому, керівником України уявний Зеленський стати не може. Нефахівці у системі Народного Гетьманату просто будуть нездатні працювати.

Нову успішну Україну Юрій Якуба бачить без політичних партій. Вони, на думку юриста, блокують ліфти справедливої соціальної мобільності. Діючій системі не вигідно, аби у гору підіймалися пасіонарні особистості. Тому, замість них це роблять люди, які вміють добре пристосовуватися. По суті, політичні партії являють собою звичайнісінькі товариства з обмеженою відповідальністю. Вони створені з метою об’єднання капіталу кількох багатих людей. І ці громадяни змушують грати за своїми правилами все українське суспільство! Але у вільному від партійщини устрої Народного Гетьманату соціальні ліфти працюватимуть належним чином, підіймаючи у гору особистостей пасіонарного складу.

Порівнюючи «Народний Гетьманат» із Ідеальною державою Платона, може виникнути питання: Чи є ця праця українською утопією? Ось що каже сам Юрій Якуба.

— Це знає тільки народ! Якщо він відчує себе спроможним і захоче втілити ідеї «Народного Гетьманату», тоді концепція стане реальним планом. А якщо цього не станеться, вона залишиться утопією. Хоча, будь-який інший народ може потім змінити цей статус.

Мрію Юрія Якуби у формат книги допоміг втілити видавець Олександр Савчук. На кожному аркуші є місце, куди читач зможе занотувати свої думки про «Народний Гетьманат» і навіть записати план розбудови успішної України.

Ірина Сатарова