Позапланову перевірку не можна провести за ухвалою слідчого судді

За інформацією Юрліга, Верховний Суд у складі колегії суддів об’єднаної палати Касаційного адміністративного суду при розгляді справи № 805/3137/17-а для ефективного захисту порушених прав вийшов за межі позовних вимог підприємства, яке просило скасувати припис Держпраці за перевіркою, здійсненою за межами рамок кримінального провадження.

Позапланову перевірку не можна провести за ухвалою слідчого судді

Відповідна постанова, з текстом якої можна ознайомитися у Verdictum, була ухвалена 19 жовтня.

Суд, проаналізувавши статтю 6 Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», зробив висновок, що відповідач, приймаючи наказ про проведення позапланової перевірки та здійснивши таку перевірку, вийшов за межі своїх повноважень, оскільки стаття 6 Закону містить вичерпний перелік підстав для проведення позапланових перевірок

контролюючими органами, зазначеними в частині четвертій статті 2 Закону.

Перелік не містить таку підставу, як проведення позапланової перевірки Держпрацею за ухвалою слідчого судді у кримінальному провадженні.

«Отже, дії відповідача щодо проведення позапланової перевірки позивача на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні є незаконними.

Враховуючи незаконність проведення позапланової перевірки, припис виданий на підставі такої ухвали також є незаконним та має бути скасований.

Суди попередніх інстанцій не врахували, що правові підстави для проведення позапланової перевірки — відсутні, а тому хибно надали оцінку припису відповідача", — зазначено в постанові ВС.