Всім загиблим за Україну

У свій ювілейний день народження заслужений діяч мистецтв України, член НСХУ Марина Соченко представила нову роботу — фреску «Героям полеглим за Україну». Освячення і відкриття фрески відбулося в каплиці Воздвиження Чесного Хреста Господнього Храму Миколи Чудотворця на Аскольдовій могилі. Захід благословила Українська греко-католицька церква.

Всім загиблим за Україну

У свій ювілейний день народження заслужений діяч мистецтв України, член НСХУ Марина Соченко представила нову роботу — фреску «Героям полеглим за Україну». Освячення і відкриття фрески відбулося в каплиці Воздвиження Чесного Хреста Господнього Храму Миколи Чудотворця на Аскольдовій могилі. Захід благословила Українська греко-католицька церква.

Як згадує пані Марина все почалося з Майдану. Відтоді художниця робить все аби увічнити пам’ять героїв Небесної сотні, українських воїнів — учасників російсько-української війни. Великою творчою школою для мисткині стало створення картини, присвяченої видатному українському композиторові та фольклористові Леопольду Ященку. На полотні, над яким вона працювала понад 6 років, зображені портрети 30 учасників хору «Гомін».

Отож, коли її друзі — парафіяни церкви Миколи Чудотворця запропонували взяти участь у конкурсі з розпису військової каплиці, погодилася долучитися до цього складного проекту.

Аскольдова могила — легендарне місце не лише для Києва, але і всієї України. Тут було поховано багато відомих людей, в тому числі й Героїв Крут. На жаль цвинтар знищили, але старовинна каплиця дивом збереглася. Церква відреставрувала каплицю. Вирішили, що тут поминатимуть воїнів Небесної сотні, усіх, хто загинув за Україну. А в перспективі, можливо, на цьому знаковому і сакральному місці постане Пантеон військової слави України, якого так потребує наш духовний простір.

Роботі над фрескою «Героям полеглим за Україну» передувала велика пошукова робота, вивчення історичної літератури, консультації з істориками. Знадобився досвід від багаторазових відвідин зони АТО, де художниця створювала портрети українських воїнів. Деякі портрети виходили дуже швидко, приміром Івана Зубкова, Петра Болбачана. Робота над іншими вимагала тривалішого часу. Довго не могла намалювати шолом Василя Сліпака, звернулася до військової частини, де дали такий шолом і художниця малювала його з натури в каплиці. Вперше доводилося малювати на стіні. Це надзвичайно складна робота. До того ж потрібно було встигнути в досить короткий термін часу — півроку. Напевне допомогла чудотворна ікона та молитви парафіян церкви Миколи Чудотворця.

В освяченні фрески взяли участь як ветерани бойових дій, так і ті, хто боронить наші східні терени сьогодні. Зокрема, Герой України, генерал-майор Ігор Гордійчук, який командував звільненням і обороною Савур-могили і дивом вижив після важкого порання в голову під Іловайськом. А також матері і родичі загиблих воїнів — Тамара Швець, Катерина Веремій, Микола Марчук, Людмила Хомчук

У своїй роботі художниця використала давню українську традицію, коли разом з Покровою Божої Матері зображають оборонців рідної землі. Всього на фресці 55 портретів. Тут герої часів Київської Русі, Козаччини, доби УНР. Зокрема, Петро Болбочан, уславлений переможним походом на Крим і Петро Дяченко, полководець «чорних запорожців», який здобув цілий ряд перемог під час Першого Зимового походу Армії УНР. Поруч — сучасні Атовці, які геройські полягли у боях за Україну. Серед них — Андрій Кизило з Умані (позивний «Орел») та Василь Сліпак зі Львова (позивний «Міф»).

«Сподіваюсь, що моя робота матиме освітнє значення. Допоможе дітям дізнатися про Болбачана, Коновальця, Шухевича, Алмазова, інших видатних українців. Наочне мистецтво має колосальну силу. Те що людина побачила в дитинстві, вона ніколи не забуде. І з роками це обов’язково спрацює», -зазначила Марина Соченко.

Художниця продовжує працювати над оформлення каплиці. Зокрема, до літа має створити портрети 11 військових діячів, а також фреску з Юрієм Змієборцем, інші фрески на біблійні мотиви. А в Галереї мистецтв Деснянського району столиці готується персональна виставка Марини Соченко, що представить її багаторічну творчу діяльність.

Всім загиблим за Україну
Всім загиблим за Україну