Засідання Експертної ради з підготовки доповнень до законопроекту про критичну інфраструктуру і її захист

21 лютого 2019 року МГО «Міжнародна антитерористична єдність», ГО «Соціальна Справедливість» спільно з Державним комітетом з питань телебачення і радіомовлення провели засідання Експертної ради з підготовки доповнень до законопроекту про критичну інфраструктуру і її захист, який розроблено Мінекономрозвитку.

Засідання Експертної ради з підготовки доповнень до законопроекту про критичну інфраструктуру і її захист

Участь у заході прийняли керівники та представники Федерації професіоналів безпеки України, Всеукраїнського об’єднання роботодавців у сфері охоронної діяльності «Федерація професіоналів безпеки», Українського союзу промисловців і підприємців, навчально-консультативного центру комплексної безпеки і захисту критичної інфраструктури Національного авіаційного Університету, відомі українські вчені та експерти інституту ІКАО НАУ, Державної екологічної Академії післядипломної освіти та управління, Академії енергетики України, Експертної ради МАЄ, Інституту геохімії навколишнього середовища, а також юристи і фахівці у сфері безпеки, представники Антитерористичного центру СБУ, Національної гвардії тощо.

Учасники засідання ґрунтовно висловилися проти недолугого та корупційного законопроекту, який не в повній мірі відповідає законодавству України, створює законодавчі колізії, що призведуть в подальшому до неможливості застосування норм та положень законів, наприклад «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України», «Про національну безпеку України», законодавства про охоронну діяльність тощо.

Не підтримані новації проекту Закону, які встановлюють для СБУ додаткові повноваження з питань захисту критичної інфраструктури, які більш нагадують на вплив та втручання СБУ в діяльність суб’єктів господарювання, що суперечить Конституції України, надає сумнівні механізми доступу до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів баз даних, процедур та порядків обмеження та позасудового блокування доступу до об’єктів та ресурсів, а також запровадження змін до Закону України «Про інформацію», зокрема доповненням його новою статтею 19−1. Технологічна інформація.

Такий підхід, може бути направлений насамперед на зміну та підрив демократичних принципів у державі, зокрема щодо свавільного обмеження прав людини на свободу вираження поглядів та гарантії суспільству права отримувати інформацію, яка становить суспільний інтерес, ставить під загрозу вільний розвиток Інтернету в Україні, запроваджуючи позасудове блокування, зокрема інтернет-ресурсів, цензуру та тотальний контроль тощо.

Було також зазначено, що розробники покладають на суб’єктів господарювання виконання функцій держави щодо національної безпеки, при цьому не встановлюють механізмів компенсацій, що заборонено законом.

Крім того, неоднозначне тлумачення завдань та обов’язків, які покладаються на операторів критичної інфраструктури, відсутність встановлених меж достатності резервів та ресурсів, дають можливість створенню корупційних механізмів для подальшого вимагання від операторів неправомірної вигоди при контролюванні цих питань уповноваженими органами та їх посадовими особами.

За результатами засідання прийнято рішення щодо направлення відповідного звернення до керівництва держави, зокрема щодо суттєвого доопрацювання проекту.

Засідання Експертної ради з підготовки доповнень до законопроекту про критичну інфраструктуру і її захист
Засідання Експертної ради з підготовки доповнень до законопроекту про критичну інфраструктуру і її захист
Засідання Експертної ради з підготовки доповнень до законопроекту про критичну інфраструктуру і її захист
Засідання Експертної ради з підготовки доповнень до законопроекту про критичну інфраструктуру і її захист

Читайте також


Законопроєкт про мобілізацію треба відхилити — Ростислав Кравець

Рада у першому читанні схвалила законопроєкт про мобілізацію. Замість того, щоб створювати професійну армію і мотивувати потужними преференціями, пільгами, соц. пакетом і матеріальними винагородами, влада посилює насильницький примус до мобілізації. На кшталт рф. Чи допоможуть неконституційні рішення перекрити нестачу снарядів на передовій. Чим загрожує е-кабінет для військовозобов’язаних та які наслідки очікують так званих ухилянтів, про це і не тільки запитали у адвоката Ростислава Кравця.