«Шовковий шлях України» в Пекіні: зроблено багато, відтепер йдемо вперед!

Перший українсько-китайський мистецький фестиваль «Шовковий шлях України» пройшов з великим успіхом! Він став не лише яскравим святом, але був насичений багатьма змістовними подіями, як в духовному сенсі, так і в контексті практичних справ.

«Шовковий шлях України» в Пекіні: зроблено багато, відтепер йдемо вперед!

Тепер нам не соромно — 25-та річниця встановлення дипломатичних відносин між Україною та Китаєм не промайнула непомітно для всіх прибічників українсько-китайського партнерства. Нам вдалося віднайти дієву формулу наповнення відносин між нашими народами і державами конкретними справами. І у цьому нам також допоміг дух Великого Кобзаря, безсмертне мистецтво якого допомагає відривати Україну світові та знаходить живий відгук в серцях китайських друзів.

Доповідаємо про головні досягнення.

Центр розвитку культурних відносин Україна-Китай «Шовковий шлях України» завдяки допомозі Посла КНР у Києві пана Ду Вея провів зустріч з асоціацією міст Китаю «Silk Road city alliance» (www.sca-info.com) на чолі з її Головою асоціації Сонгом Ронгуа (Song Ronghua). Досягли домовленість про проведення Китайського форуму дружби між Україною і Китаєм в рамках Китайського глобального проекту Шолковий шлях. В рамках форуму 25 квітня 2017 року буде організована виставка-фестиваль в Українському домі, за участі понад 100 представників китайської сторони. Експозиція розкриє такі напрямки: класичний китайський живопис, народна медицина, культура. Так само була досягнута домовленість про підписання меморандумів про щодо розвитку територій між китайськими провінціями і п’ятьма українськими областями, які таким чином поступово інтегруватимуться до проекту «Шовкового шляху».

В музеї Т. Г. Шевченка в Пекіні відбувся круглий стіл «Хатинка мрій Тараса Григоровича», де були вручені нагороди Українським громадським діячам за активну участь у виданні шевченківського «Кобзаря» на китайській мові та відкриття цього Музею. Лауретами премії Акадамеміі Лі Кіджана стали Юлія Шаленко (Головний зберігач музею Тараса Шевченка), Вероніка Дерова (Директор Музею Зноб-Голомбіевськіх) та Ваш покірний слуга, Володимир Волков.

Цього ж дня в Музеї ми відкрили виставку Української національного живопису «Петреківській розпис» і представили роботи українського скульптора пана Зноба. Відтепер роботи вітчизняних майстрів мистецтв виставлятимуться в Музеї на постійній основі.

Творчий вечір завершився виступом Всесвітньо відомого композитора і виконавця, українського «Паганіні» Василя Попадюка і китайського національного виконавця який зіграв на народному інструменті. Мистецький захід отримав лише схвальні відгуки!

В ці дні також відбулося довгоочікуване відкриття Українсько-китайського науково-дослідного інституту біології. Інститут отримав грант на розвиток у розмірі 58 млн. юанів, а його керівник, шанований професор Сергій Мельничук отримав 1 млн. юанів премії, як переможець конкурсу 1000 талантів китайської провінції Чжедцян.

В рамках бізнес-форуму з питань комерціалізації наукових розробок наш Центр «Шовковий шлях» уклав також ще три меморандуми про відкриття подібних наукових осередків з Академіями медичних та аграрних наук Китаю.

Встигли також відвідати в Ханчжоу технологічний парк «місто-мрії», де познайомилися з групою українських вчених під керівництвом Світлани Костенко, котрі працюють над проблематикою трансгенної інженерії.

Ось такі короткі підсумки. Багато встигли, чи мало? Не будемо самі оцінювати власну роботу. У нашому бажанні зробити справжній і довгоочікуваний прорив у розвитку українсько-китайських відносин залишаємося у доброму розумінні «ненаситними». Чого бажаємо і всім нашим друзям, котрі усвідомлюють важливість прокладання нового «Шовкового шляху» на благо українського народу!