«Прикарпаттяобленерго» вимагає з волонтера понад 271 тисячу гривень штрафу

Михайло Рибак — івано-франківський підприємець та волонтер. Він має бізнес у приміському селі Драгомирчани, а також відзнаку Президента України «За гуманітарну участь в антитерористичній операції». Не виключно, що відпочинковий комплекс Рибака став на заваді акціонерному товариству «Прикарпаттяобленерго». Воно вимагає у волонтера 271.562, 78 гривень необґрунтованого штрафу.

«Прикарпаттяобленерго» вимагає з волонтера понад 271 тисячу гривень штрафу

Цю чималу суму чоловік повинен сплатити за необліковану електричну енергію. Тим часом, у обленерго взялися за його бізнес. Михайлові Рибаку не дають дозвіл на використання додаткових кіловат. У результаті, в приміщеннях, де розташоване підприємство, час від часу зникає світло. Через такі незручності він вже втратив половину клієнтів.

Історія складних взаємин Михайла Рибака і обленерго почалася з перевірки лічильника. Він планував замінити старий на новий і збільшити потужності. У березні 2018 року уповноважена особа Лисецького РЕМ (філія АТ"Прикарпаттяобленерго" - ред.) встановила, що із старим лічильником все гаразд. Усі необхідні пломби і цілі неушкоджені, та зовнішнього впливу на засіб обліку не виявлено. Незважаючи на це, працівники АТ «Прикарпаттяобленерго» направили лічильник Михайла Рибака на дослідження у експертно-криміналістичний центр.

У висновку експерта Балашова від 2 травня 2018 року зазначалося, що засіб обліку має дві пломби наклейки, дві мастичні та чотири полімерні. По жодній з них немає питань, тому вони дослідженню не підлягають. Однак предметом вивчення стала пломба Держперевірки. Експерт побачив, що вона пошкоджена. На думку Михайла Рибака, відповідальність за проблеми з пломбою мають нести працівники обленерго. До того ж, перед встановленням засобу обліку 2 квітня 2006 року, його перевірили працівники Лисецького РЕМ і навіть склали відповідний акт.

— Я не розумію, чому я маю нести відповідальність за пломбу, якщо я придбав лічильник у обленерго. Представники цієї організації мені його встановили і опломбували, — говорить Михайло Рибак. — В тому числі, вони опломбували ящик, у якому прилад знаходився протягом багатьох років. Я ніколи не мав доступу до лічильника. Думаю, без участі представників обленерго, пошкодити пломбу не можливо. До того ж, вони, час від часу, перевіряли лічильник. Я — споживач, а тому не маю доступу до втручання в роботу приладу без порушення пломб на ящику.

Тобто, внутрішню пломбу Держперевірки неможливо було порушити без відкриття зовнішніх, які, до речі, вирішили не досліджувати на експертизі. 8 травня провели інше дослідження і встановили, що потрапити до середини пристрою без відкриття верхньої кришки і порушення пломб та відкручування стяжних гвинтів корпусу неможливо.

Але це все не завадило 4 липня 2018 року працівникам Лисецького РЕМ скласти акт про порушення ПРРЕЕ (правила роздрібного ринку електричної енергії — ред). Згодом, комісія при РЕМ зібралася для встановлення штрафу, який має сплатити Михайло Рибак. Вона провела розрахунок обсягу та вартості електричної енергії за період з 13.03. 2015 року по 13.03.2018 року і оцінила збитки у 271.562, 78 гривень. Варто зазначити, що на час написання документу чоловік знаходився за кордоном. Такі дії Лисецького РЕМу суперечать Правилам користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1357. Зокрема, відповідно до пункту 53, подібний акт має підписуватися і представником енергопостачальника, і споживачем. До того ж, споживач має право внести свої зауваження до документу. Про створення акту про порушення ПРРЕЕ Михайло Рибак дізнався постфактум.

Підприємець із вимогами Лисецького РЕМ не погодився і вирішив оскаржити штраф у Господарському суді Івано-Франківської області. Коли Михайло Рибак зі своїм адвокатом прийшли на перше слухання, з’ясувалося, що АТ «Прикарпаттяобленерго» скасувало рішення комісії філії Лисецького РЕМ та анулювало розрахований штраф. А вже 16 жовтня 2018 року обленерго винесло аналогічне рішення та зробило такі ж самі розрахунки. Дізнавшись про це, Михайло Рибак та його адвокат подали ще один позов до Господарському суді Івано-Франківської області.

— Слухання тривають більше року: то представники обленерго ігнорують суд, то, нарешті з’являються, то в них змінюється адвокат. Це все істотно затягує процес, — впевнений Михайло Рибак.

Не виключно, що у Лисецькому РЕМ просто хочуть отримати від підприємця гроші. У обленерго, з одного боку, вимагають від Рибака сплатити штраф, а з іншого — відмовляються збільшити потужності. Із заявами про приєднання електроустановок відпочинкового комплексу до мереж АТ «Прикарпаттяобленерго» чоловік звертався не один раз. Кожен із його листів завершувався відмовою. У Лисецькому РЕМ зазначали, що відпочинковий комплекс Рибака знаходиться на території охоронної зони ЛЕП-10 кВ (ліній електропередач — ред.). Нібито, на відстані 10 метрів від них не має бути жодних споруд взагалі.

— За порадами юристів, я звернувся по довідку до Драгомирчанської сільської ради. У ній зазначається, що складські приміщення колгоспу, які я викупив і використовую для свого підприємства, збудували ще в 80-х роках. А ось лінія електропередач з’явилася пізніше — у 1996 році. Якщо вже на те пішло, то порушником виступає обленерго. Воно не повинно було біля складів будувати ЛЕП, — переконаний Михайло Рибак.

Відмовляючи у збільшенні потужності, у АТ «Прикарпаттяобленерго» порадили підприємцю звернутися до Лисецькому РЕМ з проханням перенести ЛЕП-10 кВ із зони забудови. У філії Рибаку запропонували змінити місце розташування ліній за його кошт. Однак розрахунок вартості робіт підприємцю не надали. Тим часом, у волонтера руйнується бізнес.

— Обленерго не надає мені навіть ту потужність, яка зафіксована в договорі. Через те, що вибивається лічильник — горять комп’ютери. Клієнти, які знаходяться на території комплексу часто залишаються незадоволеними, бо під час їх відпочинку пропадає світло. Ще одна галузь мого бізнесу — транспортні перевезення. Через проблеми із світлом, люди невчасно отримують замовлені автомобілі, — розповів Михайло Рибак.

За словами іншого івано-франківського волонтера Михайла Бойчука, АТ «Прикарпаттяобленерго» є найкорумпованішим обленерго в Україні.

— Обленерго сидить в печінці мешканцям Івано-Франківська. Фактично, загнані у борги люди, отримують дуже неякісні послуги. Це образливо та несправедливо. Його співвласниками є олігарх Ринат Ахметов і поки що діючий президент Петро Порошенко. Думаю, вони створюють проблеми людям спеціально. Мабуть, хочуть отримати винагороду за те, які вони мудрі розумні та хитрі. Іншими словами, просто бажають хабара, — переконаний Михайло Бойчук.

Намагаючись врятувати свій бізнес, Михайло Рибак писав листи на ім’я президента України та генерального прокурора. Але замість відповідей отримував папери з відписками. Він дуже не хоче втрати бізнес і навіть готовий до радикальних методів боротьби.

— Думаю, ми з колективом будемо блокувати роботу обленерго. Розумію, що це призведе до незручностей мешканців Івано-Франківська, а особисто для мене обернеться негативними санкціями, але я розчарувався. Хотів би боротися формальними методами, та, на жаль, вони на працівників обленерго просто не діють.