Дніпровці вимагали зупинити капітуляцію

Учасники дніпровської акції також нагадали Зеленському про його обіцянку деолігархізувати Україну та не вести кулуарні переговори з представниками великого бізнесу.

Дніпровці вимагали зупинити капітуляцію

Увечері, 10 червня під Дніпропетровською ОДА зібралися люди з державними блакитно-жовтими прапорами. Серед них багато волонтерів, ветеранів АТО, членів родин загиблих та громадських активістів. Усі вони вийшли на всеукраїнську акцію «Зупини капітуляцію», бо обурені заявами представників команди Зеленського.

Нагадаємо, 5 червня голова Тристоронньої контактної групи і другий президент України Леонід Кучма зазначив, що у новому «режимі тиші» має бути записана заборона стріляти у відповідь. Такі слова колишнього очільника держави неабияк обурили громадськість. Наступного дня Леонід Кучма зібрав журналістів на прес-конференцію, щоб прояснити ситуацію. Мовляв, йшлося про заборону вести зворотній вогонь не лише для ЗСУ, але й представників російсько-окупаційних формувань.

Варто зазначити, що на сайті адміністрації президента не вказано, хто саме не повинен стріляти у відповідь. Але дивує одне: чому загартований досвідом політик допустив настільки розмите формулювання? Не вже він не розумів, що його словами зможе скористатися ворог? Останній, до речі, так і зробив. За наступну добу після неоднозначної заяви, двоє наших захисників загинули, четверо отримали поранення і ще четверо — травмовані. 7 червня загинули двоє бійців ЗСУ, п’ятеро отримали поранення, семеро зазнали бойових травм. Інформація взята зі сторінки «Операція об’єднаних сил» на «Facebook».

8 червня прес-секретарка Володимира Зеленського Юлія Мендель заявила, що українські військові піддаються на провокації, стріляючи по терористах у житлових будинках, школах чи лікарнях на Донбасі. Про це вона сказала у прямому ефірі ток-шоу «Право на владу» на «1+1». Звідкіля у неї така інформація - незрозуміло. Чи повинна Юлія Мендель, яка взагалі не має жодного відношення до ЗСУ, розповідати військовим як воювати — також велике питання.

Утім, дві вище зазначених заяви підбурили дніпровців вийти на мітинг. Захід відбувався у форматі відкритого мікрофону. Із думками дніпровців можна ознайомитися нижче.

Дмитро Кошка. Боєць 20-го БТрО ЗСУ

Почувши про припинення стріляти у відповідь, я зв’язався з хлопцями. Вони повідомили, що їм дійсно заборонили давати відсіч. Моїм знайомим дозволяли відповідати тільки з дозволу комбата. Мабуть, ви розумієте, наскільки на фронті буває гаряче, і як важко з командиром зв’язатися в умовах бою. За словами хлопців, на сьогодні ситуація покращилася. З відповідями ворогу стало легше.

Тетяна Сєдова. Сестра загиблого під Шахтарськом бійця 25-ї ОПДБр Олексія Сєдова, переселенка з Криму

Через дві години після того, як не стало брата, сепаратисти вислали мені відео його загибелі зі словами: «Забирай свого укропа». Тому, коли я чую такі речі, як «не стріляти у відповідь», знаючи як трагічно загинув мій брат та інші хлопці, у мене все перевертається в середині. Найстрашніше в житті — це отримувати похоронку про смерть близької людини. Якщо ми зараз не мобілізуємося, як у 2014 році і не дамо відсіч ворогу, вся Україна може стати такою як Донбас.

Роман Різник. Активіст

Колишній президент Леонід Данилович сказав, що його неправильно зрозуміли. Його все життя неправильно розуміли, поки він не розвів олігархічну систему в нашій країні. Тепер він знову кудись їздив… Думаю, нам потрібні інші нові обличчя, які відстоюватимуть інтереси нашої країни, а не будуть підігравати агресору.

Сергій Карноза. Волонтер

Спочатку хтось сказав про заборону стріляти у відповідь. Але потім цю заяву спростували. Мовляв, неправильно зрозуміли спікера. Я хочу пояснити, що відбувається насправді.

З автоматів, або кулеметів солдатам ніхто стріляти не забороняв. Це зробити просто неможливо. Але втрати, які ми отримали за кілька днів — результат роботи великого калібру. Тобто, для того, щоб українські військові могли дати ворогу адекватну відповідь, потрібно підтягнути артилерію. Іншими словами, зробити зону враження ближчою.

Я — волонтер і нещодавно повернувся з передової. Була ситуація, коли наша розвідка бачила ворожу артилерію і повідомила про неї командуванню. Однак нашим артилеристам не дозволили підтягнутися і працювати на випередження. У результаті, ми маємо загиблих. Тобто, вони (представники влади — ред.) коли говорять, що наші військові можуть стріляти у відповідь — цинічно брешуть. Автомат проти 152 калібру гаубиця — це ні про що. Нас цілеспрямовано вбивають. І нова влада про це дуже добре знає. На жаль, такий стан речей деморалізує армію, а наша слабкість лише провокує супротивника до більшої агресії.

Наталія Васильченко. Волонтерка

Хочу звернутися до тих, хто бачить незамиленим оком всю складність ситуації в країні, але роблять одну помилку. Мовляв, наше нинішнє керівництво помилилося, або сказало не те, що хотіло. Вони виправдовують навіть пряму заяву прес-секретарки пана Зеленського, називаючи її ненавмисною обмовкою. Але годі вже захищати цю владу!

На жаль, в Україні відбувається реванш. Дії команди Зеленського повністю погоджені з Москвою. І це — сто відсотків. Кожен їх крок — чіткий і добре продуманий. Заяви Кучми та Мендель — точно не прояв некомпетентності. І сам Зеленський — також не дурненький хлопчик. Він точно знає, що робить. Тому, давайте більше не будемо виступати їх адвокати і списувати їх дії на некомпетентність. Бо вони вбивають Україну і розтоптують нашу гідність. Зеленський почав це робити у «95 кварталі». Спіймавши хайп, він перейшов на найвищий рівень. Давайте, нарешті, перестанемо його відмазувати!

Пам’ять усіх загиблих на війні з Росією бійців учасники «Зупини капітуляцію» вшанували хвилиною мовчання. Серед вимог протестувальників — залучення ветеранів АТО до української делегації на мінських переговорах. Учасники дніпровської акції також нагадали Зеленському про його обіцянку деолігархізувати Україну та не вести кулуарні переговори з представниками великого бізнесу.

Текст — Ірина Сатарова