Володимир Федоренко: українські аграрії не мають коштів на купівлю землі.

Тому ділянки, на яких вони працюють, з великою ймовірністю перейдуть у власність спекулятивного капіталу.

Володимир Федоренко: українські аграрії не мають коштів на купівлю землі.

Нова влада веде розмови про зняття мораторію на продаж землі. Але на скільки це законно? За Конституцією України, земля є основним національним багатством, яке перебуває під охороною державою. Чи доречно її приватизовувати усупереч Основного Закону? Про це i-ua.tv запитав заступника голови Аграрної партії України Володимира Федоренка.

— Нова команда веде розмови про продаж землі, яка за Конституцією України є власністю народу. Що, на Вашу думку, пріоритетніше: Основний Закон, чи політична доцільність?

— Аграрна партія України сьогодні наполягає на продовженні мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. В країні існує купа проблем, вирішення яких має передувати запуску цивілізованого обігу земель.

Чому ми маємо таку позицію? По-перше, сьогодні в Україні немає збалансованого земельного законодавства. Закони не містять необхідних обмежень, які б не допустили масового скуповування землі олігархами. А головне — українські аграрії не мають коштів на купівлю землі, тому ділянки, на яких вони працюють, з великою ймовірністю перейдуть у власність спекулятивного капіталу.

По-друге, Україна й досі не спромоглася на інвентаризацію земель, і надто повільно наповнюється земельний кадастр. Ми бачимо цифри, коли площа зареєстрованих земельних ділянок в адміністративних районах України удвічі перевищує реальну площу цих районів. Тобто одна ділянка може мати одразу декількох власників.

По-третє, маємо проблеми зі справедливістю. Сьогодні в Україні немає верховенства права, і як наслідок процвітає рейдерство, немає гарантій недоторканності власності — все це робить ринок землі дуже ризикованим.

По-четверте, в країні досі триває війна; понад 60% населення, за даними ООН, за межею бідності. І ті хто зараз дуже поспішатиме, просто хочуть скористатися «диким» ринком. В нинішніх умовах ринок землі матиме вибуховий ефект. Тому з законопроектом «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» не варто поспішати. Торгівля національним багатством ляже на корупційний ґрунт і може мати для країни катастрофічні наслідки.

— Аргументом на користь продажу землі є думка, що вона неефективно використовується. Чи можна її використовувати ефективніше без приватизації?

— Звичайно можна. В Україні є державні землі, які сьогодні використовуються неефективно. Вважаю вкрай необхідним передати ці землі у розпорядження громадам. Тоді громада сама опікуватиметься ними і вирішуватиме, як краще ними скористатися. Найефективнішим методом використання цих земель є здача їх в оренду шляхом торгів на право оренди на електронному аукціоні. Тоді державна земля зможе стати справжнім джерелом наповнення місцевих бюджетів. І результатами зможуть користуватися наші майбутні покоління. Громада зможе здавати ці землі в оренду, піднявши ставку в декілька разів, і потім вкладати ці гроші в розвиток громади, а не один раз проїсти. Зрозумійте, коли у землі є гарний господарник, він не залишить її занедбаною, а використовуватиме так, щоб вона давала йому постійний прибуток.

Рекомендовані публікації