Микола Голомша: Будапештський меморандум передбачає непорушність українських кордонів

Виходячи з факту анексії наших територій і солідарної відповідальності держав-гарантів, ми маємо ставити питання про відшкодування нам матеріальних збитків.

Микола Голомша: Будапештський меморандум передбачає непорушність українських кордонів

Від дня завізування Будапештського меморандуму 5 грудня минає чверть сторіччя. Україна виконала всі умови договору і віддала ядерну зброю. Тим не менш, документ не вберіг її від російської агресії. Чи можна вимагати компенсації від наших партнерів — Великої Британії і Сполучених Штатів Америки? З цим питанням i-ua.tv звернувся до лідера партії «Патріот» Миколи Голомші.

— Чи мають гаранти нашої безпеки — Велика Британія і США, виплатити Україні фінансову компенсацію за неналежне реагування на російську агресію?

— Ми повинні говорити, що Будапештський меморандум засвідчив захист нашої територіальної цілісності, непорушність кордонів і безпеки України. Тому, він мав би виконуватися, у першу чергу, Росією, як однією із сторін-підписантів. Однак вона віроломно порушила і напала на Україну, спочатку анексувавши Крим, а потім частини Донеччини і Луганщини.

В ідеалі, гаранти без будь-якого нашого звернення мали б оголосити консультації у Раді Безпеки ООН. Хоча, у 2014 році Україна повинна була сама ініціювати зібрання підписантів Будапештського меморандуму. Втім, наша держава цього не зробила і допустилася великої помилки, розпочавши кулуарні перемовини. Крім того, на підставі міжнародних договорів Україна мала б створити план заходів, спрямований на боротьбу з російською агресією. Тоді, можна було б говорити про надання нам військової допомоги, а також безкоштовного отримання не летальної і летальної зброї.

Виходячи з факту анексії наших територій і солідарної відповідальності держав-гарантів, ми маємо ставити питання про відшкодування нам матеріальних збитків. Тут потрібно на міжнародному рівні висунути позови проти Росії. Однак для початку необхідно залучитися підтримкою двох підписантів Будапештського меморандуму, які, фактично, є нашими союзниками. Йдеться про Велику Британію і США.

— Тобто, з Росії потрібно стягнути гроші через позов?

— Запросто. Ми зобов’язані це зробити. Більше того, країни-підписанти, які несуть солідарну відповідальність, розуміють, що вона лежить не тільки на Росії, але і на їхніх плечах в тому числі. Виходячи із принципів міжнародного права, ми зобов’язані були самі зініціювати консультації і вимагати від Росії пояснень, чому вона так нахабно порушує нашу цілісність.

Що ж стосується наших західних партнерів, вони прекрасно знали про перетин українського кордону російськими військовиками. Це все дуже добре контролюється супутниками НАТО. Тому, і США і Велика Британія бачили передислокацію армії РФ під кордонами України, її військову техніку та важке озброєння. Вони мали можливість заявляти ноти протесту і ставити питання щодо відведення російських військ з окупованої зони. Утім, наші партнери роблять вигляд, ніби чогось не знають. Але я хочу заявити, що вони дуже добре проінформовані і достатньо орієнтуються не тільки через супутники, але і через власні канали розвідки. Тому, Велика Британія і США в курсі, що в Україні ведеться оборонна війна проти російської окупації.

Використовуючи потенціал цих двох країн, ми маємо подати позови до міжнародних судів і змусити Росію заплатити збитки за заподіяну шкоду. Усе це повинно відбуватися у супроводі ратифікації Римського статуту. Нам також слід поставити питання про кримінальну відповідальність вищих посадових осіб Росії за розв’язання агресивних військових дій на нашій території, фінансування тероризму, злочинів проти людяності, які забрали життя десятків тисяч наших громадян.

Я як представник партії республіканського спрямування «Патріот», хотів би сказати, що на першому місці мають бути безпека людини та україноцентризм. Це передбачає захист нашої території і наших кордонів. Саме тому ми вимагаємо ставити питання виконання Будапештського меморандуму на міжнародному рівні.

— Існує думка, що в цьому документі немає жодної конкретики. Є лише декларації.

— Це маніпуляції та інсценуації. Багато псевдоекспертів з Росії і колаборантів в Україні говорять, що в Будапештському меморандумі не йшлося про відповідальність США і Великої Британії. Але то все не правда. Ми досліджували цей документ і віднайшли в його перекладі з англійської кілька суттєвих помилок. Саме тому, я можу із впевненістю сказати, що Будапештський меморандум передбачає непорушність українських кордонів. Його ратифікувала Верховна Рада, а Україна, віддавши свою ядерну зброю, його виконала у повному обсязі. Відповідно, наші партнери зобов’язані надати нам допомогу у захисті нашої територіальної цілісності.

— Що робити для вирішення збройного конфлікту з Росією?

— Я запропонував би системний підхід. Він повинний містити наступні складові: дипломатичну, мілітарну, нормотворчу і кримінально-правову.

Нормотворча складова передбачає наступне. Опинившись у епіцентрі глобального гібридного конфлікту, Україна має пропонувати правовий інструментарій його розв’язання. Сюди доречно було б віднести міжнародно-правові угоди. Вони мають містити не тільки зобов’язання, але і примусовий інструментарій впливу щодо відшкодування збитків, накладання арештів на активи країни-агресорки.

Тепер поговоримо про дипломатичну складову. Вона передбачає більш системну роботу нашого закордонного відомства і агресивнішу зовнішню і внутрішню політику. Крім того, українська інформаційна політика, нарешті має стати потужною та дієвою. Вона повинна належним чином протистояти кремлівській пропаганді і інформувати світ про події в Україні. Відповідно до Статуту ООН та українського національного законодавства, держава має оголосити частковий воєнний стан на прифронтових територіях. Тоді, вся світова спільнота ще більше усвідомлюватиме, що в Україні йде гібридна війна.

Стосовно мілітарного шляху, тут треба діяти за принципом «якщо не ми, то хто?». Іншими словами, нам ніхто не допоможе крім нас самих. На якій підставі бойовики обстрілюють наші і окуповані території під видом ЗСУ? Чому нашим солдатам забороняється стріляти у відповідь? Чому російські диверсійні групи проникають на наші території, підривають українські склади з боєприпасами і вбивають наших громадян? Чому збройні сили України не дають адекватну відповідь? Тобто не знищують бойову техніку і склади так званих терористичних організацій?

Крім того, Україні варто зосередитися на захисті людини в умовах терористичних загроз. Опинившись у небезпеці в будь-які точці світу, наші громадяни мають отримувати допомогу від наших дипломатичних відомств і військових організацій. Ми повинні поставити питання не так, як у часи сталінізму, коли людина, яка пережила полон вважалася «ворогом народу». Людина має право захищати свої життя і здоров’я будь-якими способами, як це передбачено законодавствами США і Ізраїлю. А держава повинна забезпечити право громадян на належний захист. Саме такі завдання сьогодні стоять перед Україною.

Рекомендовані публікації