Облрада Дніпропетровщини може призначити дружину власника «Ласунки» директоркою історичного музею

Юлія Пісчанська подала неправдиві данні у документах на конкурс із заміщення вакансії

Облрада Дніпропетровщини може призначити дружину власника «Ласунки» директоркою історичного музею

9 серпня у Дніпрі активісти вийшли під обласну раду. Вони вимагали у депутатів не призначати дружину власника «Ласунки» Юлію Пісчанську директоркою історичного музею імені Дмитра Яворницького. На те у громадськості є ряд підстав. Зокрема, Юлія Пісчанська, яка на даний момент виконує обов’язки директорки музею не має спеціальної освіти. За фахом вона є філологом і юристом. Крім того, пані Пісчанська — власниця ресторану «Гуляй-поле». Таким чином, у музейній галузі вона не працювала жодного дня.

Але головна причина претензій активістів до можливого призначення рестораторки полягає не в освіті. Вона пов’язана із неправдивими документами, які пані Пісчанської подала на конкурс на посаду директора музею імені Дмитра Яворницького. У автобіографії вона зазначила, що з 2011 року працювала сценаристкою і продюсеркою у ТОВ «Горизонт-фільм». Утім, цю інформацію ставить під сумнів данні з відкритого реєстру «YouControl». Відповідно до них, ТОВ «Горизонт-фільм» зареєстрували у Криму в 2012 році. Таким чином, у 2011 році дружина власника «Ласунки» не могла бути там працевлаштованою у 2011 році.

Незважаючи на некомпетентність у музейній справі, Юлії Пісчанській таки вдалося виграти конкурс. Її кандидатуру підтримали 5 членів конкурсної комісії. А ось недостовірна інформація у біографії обернулася для неї слідством. Тепер факт фальсифікації цих даних вивчають у прокуратурі Дніпропетровщини. Утім, Юлія Пісчанська на допити не ходить, а слідство не просувається. Не виключно, що вона розраховує на закриття справи за строком давності.

Крім того завідувачка Меморіальним будинком-музеєм академіка Яворницького Яна Тимошенко намагається оскаржити призначення Пісчанської виконувачкою обов’язків директорки історичного музею в Дніпровському окружному адміністративному суді. Поки що розгляд справи триває. Тим не менш, проект рішення про призначення Юлії Пісчанської на посаду директорки Дніпропетровського історичного музею імені Дмитра Яворницького потрапив у порядок денний сесії облради, запланованої на 9 серпня. І це попри те, що проти цього висловилася постійна комісія з питань культури Дніпропетровської обласної ради.

— Ми не оцінюємо Юлію Пісчанську як людину. Йде суд і слідство. Якщо ми живемо у європейській країні, навіть найменший натяк на скандал і проблеми з документами, змушують людину зняти кандидатуру. Але ми не в Європі, а залишилися в «совку», де просувають таких як вона, — сказав громадський активіст Олег Черненко.

Утім, призначення Юлії Пісчанської не відбулося. Сесія Дніпропетровської обласної ради не відкрилася. Забракло голосів. У залі зареєструвалося 32 депутати із необхідних 61. Коли повертатиметься облрада до цього питання, нараз невідомо. Тим часом активісти вимагатимуть в обласних депутатів призначення нового конкурсу на посаду директора Дніпропетровського національного історичного музею імені Дмитра Яворницького.