У батька загиблого кіборга відібрали підприємство

Кривдниками Леоніда Пінчука виявилися його давні знайомі — брати Володимир та Олег Розуми. Чоловіки методами залякування і шантажу змусили його переписати підприємства на них.

pinchukbig
pinchukbig

Зловмисники позбавили фірми батька полеглого Героя, а в прокуратурі відмовляються відкривати кримінальне провадження. Дніпровець Леонід Пінчук у вересні 2014 року втратив сина на війні з Росією. Тридцятичотирьохрічний Олексій загинув 11 вересня під Донецьким аеропортом. Улітку 2018 року у батька кіборга відібрали фірму і змушують сплачувати виписані на неї кредити. Кривдниками Леоніда Пінчука виявилися його давні знайомі — брати Володимир та Олег Розуми. Чоловіки методами залякування і шантажу змусили його переписати підприємства на них. Каменем спотикання між Леонідом Пінчуком та братами Розумами стали відсотки, які підприємець не зміг вчасно заплатити.

— Я маю два підприємства, які обслуговують місцевий кисневий завод: «Транспромгаз» та «Юніс». Кілька років тому Олег та Володимир внесли мені інвестиції спочатку на 30.000 доларів, а потім іще на 20.000. Я погодився і кожного місяця сумлінно сплачував близько тисячі доларів відсотків. Так було до початку 2019 року, коли виникли проблеми з бізнесом, і мої прибутки істотно зменшилися. Я пояснив ситуацію Володимиру і пообіцяв йому у червні заплатити гроші за півроку. Сказав, що віддам йому одразу 125 тисяч гривень. Ніби все було нормально, і Володимир мене зрозумів. Тим паче, ми були знайомі з ним вже 10 років, — розповів i-ua.tv Леонід Пінчук

Олексій Пінчук загинув під ДАП
Олексій Пінчук загинув під ДАП

Але сказати не значить виконати. Вочевидь, у партнерів батька Героя були інші плани. Брати Розуми не бажали чекати на поліпшення справ на підприємствах Леоніда Пінчука і вирішили одне з них прибрати до рук. Для початку вони працевлаштували до «Транспромгазу» свою людину.

— У березні мені довелося звільнити заступника. Володимир запропонував на його місце свого зятя Ігоря Макарова. Він — колишній працівник податкової інспекції. Згодом стало зрозуміло, що Володимир Розум планував за допомогою зятя отримати інформацію, щоб захопити «Транспромгаз». Макаров потім зізнався сам, що є засланим козачком і прийшов розвідати ситуацію, — розповів Леонід Пінчук.

У травні Розуми вирішили вдатися до методів відвертого шантажу.

— В одну з п’ятниць до мого кабінету прийшов Олег і почав вимагати до понеділка віддати йому 50 тисяч доларів. Я намагався з ним домовитися: «Так не робиться. Ти ж знаєш, що грошей не має і до понеділка вони з’явитися не зможуть». У відповідь він говорить: «Нема грошей, значить в понеділок переписуємо фірму і машини на нас з Володимиром». Тоді, я запропонував їм зробити фінансову оцінку свого майна. Хотів віддати їм його на 50 тисяч доларів, але Розуми мене не чули.

Далі почався шантаж. Вони їздили до мене додому, лякали нас з дружиною і обіцяли прислати бандитів. Врешті-решт, Розуми затягнули мене до нотаріуса і змусили переписати на них «Транспромгаз». Я поставив у документах свій підпис. Переоформив фірму і машини на Олега і Володимира. Вони знають, що у мене загинув син і прямо говорять в обличчя: «Ти ніхто, в тебе нікого нема і за тобою ніхто не стоїть. Що захочемо, те і зробимо», — сказав Леонід Пінчук.

Олексій мав позивний «Дальнобій»
Олексій мав позивний «Дальнобій»

До речі, хто стоїть за братами поки залишається загадкою. Звідки у них з’явилися такі великі гроші, невідомо. Враховуючи, що Володимир — пенсіонер, а Олег — льотчик.

— Куди йти? Що робити? До кого звертатися? — бідкається батько Героя.

На момент передачі «Транспромгазу» на фірмі було 300.000 гривень овердрасту та 200.000 гривень кредиту. Разом — півмільйону. Під час оформлення документів Розуми знали про борг, втім вони платити гроші у банк не бажають. Однак Володимир та Олег все ж таки знайшли варіант вирішення фінансових труднощів і вкотре звернулися до Леоніда Пінчука. Попри те, що батько Героя більше до «Транспромгазу» не має жодного відношення, брати просять його погасити кредит. У травні, в пошуках правди Леонід Пінчук вирішив звернутися до прокуратури Індустріального району Дніпра, втім слідчі відкрили провадження, а потім вирішили призупинити, бо не бачать достатню кількість доказів. i-ua.tv і далі на своїх інтернет-шпальтах висвітлюватиме боротьбу батька Героя за повернення свого підприємства.